Gemeente Helmond


---

Nieuw beleid voor vervoersvoorzieningen

De gemeenteraad van Helmond heeft op 6 juli een nieuwe regeling voor de vervoersvoorzieningen in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) vastgesteld. De nieuwe regeling is een direct gevolg van het gewijzigde rijksbeleid en gaat in op 1oktober aanstaande.

Uitbreiding vervoersgebied
Op dit moment kunnen WVG gerechtigden met een vervoersvoorziening van de WVG met Taxbus reizen binnen de gemeentegrenzen van Helmond en naar enkele verpleegtehuizen (puntbestemmingen) in de regio. Na invoering van het nieuwe WVG beleid op 1 oktober aanstaande wordt het vervoersgebied voor het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV) flink uitgebreid. Men kan dan vanaf Helmond in de regio reizen tot aan de 6e Openbaar Vervoer (OV) zone. Voor het reizen in dit grotere gebied krijgt men van de WVG maximaal 700 zones (inclusief opstapzones). Die zones kan men gebruiken voor zowel reizen binnen de gemeente Helmond als in de regio (tot de 6^e OV zone)

De WVG gerechtigden in Helmond ontvangen zo spoedig mogelijk een beschikking waarin staat aangegeven hoeveel zones men per kalenderjaar krijgt en wat men nog krijgt voor de periode van 1 oktober 2004 tot en met 31 december 2004.

Overgangsmaatregel voor vervallen vaste vergoeding Een belangrijk gevolg van de nieuwe regeling is dat de vaste financiële vergoeding, die een groot aantal WVG-gerechtigden in Helmond tot nu toe had, helmaal komt te vervallen. Om deze mensen echter niet direct per 1 oktober 2004 te confronteren met de gevolgen van het wegvallen van deze vaste financiële vergoeding is er vanaf die datum een overgangsregeling getroffen. In een jaar tijd wordt de vergoeding met 25% per kwartaal afgebouwd. Vanaf 1 oktober 2005 komt de vaste vergoeding helemaal vervallen.

Tijdelijke vervoersregeling wordt beëindigd
Omdat bij de gemeente bekend was dat het een en ander op korte termijn zou veranderen is met ingang van 1 januari jongstleden de "Tijdelijke vervoersregeling WVG 2004" ingevoerd. Degenen die gebruik maken van deze tijdelijke regeling moeten er rekening mee houden dat ook deze met ingang van 1 oktober 2004 wordt beëindigd.

Tarief Openbaar Vervoer betalen
Een andere wijziging is dat men voortaan wel het tarief voor Openbaar Vervoer moet betalen ( 0,45 per zone). Voor elke rit betaalt men 1 extra zone, de zogenaamde opstapzone, (ook tegen een tarief van 0,45). Dus bij een 1-zone rit moet men 0,90 betalen, bij een 2-zone rit 1,35 enzovoorts.

Dit bedrag moet meteen worden betaald aan de chauffeur van Taxbus. De overige kosten van het vervoer met Taxbus worden door de gemeente rechtstreeks betaald aan de vervoerder. Van belang om te weten is dat een begeleider, bijvoorbeeld een huisgenoot van de WVG-gerechtigde voor hetzelfde tarief kan meereizen.

Aan het CVV-systeem van Taxbus verandert verder niets, men kan de vervoerspas van Taxbus gewoon blijven gebruiken.