TenneT


TenneT dient aanvraag Noorse kabel in bij DTe

(09-09-2004)

TenneT heeft bij de DTe de definitieve aanvraag ingediend voor een hoogspanningskabel bestemd voor de im- en export van elektriciteit tussen Noorwegen en Nederland en die open staat voor alle marktpartijen. TenneT en het Noorse Statnett zijn positief over de exploitatie van het project.

Na groen licht van de Noorse en Nederlandse overheid zou binnen de termijn van de bestaande vergunningen en contracten kunnen worden gestart met de aanleg van de kabel. De kabel over de zeebodem krijgt een lengte van 580 kilometer en zal de im- en exportcapaciteit van Nederland met ten minste 600 MW vergroten. Met de aanleg is drie tot vier jaar gemoeid. Begin 2008 kan de kabel in bedrijf zijn.

Begin dit jaar bundelden TenneT en Statnett hun krachten om een oud plan voor de kabel nieuw leven in te blazen. Beide netbeheerders zien grote maatschappelijke voordelen in een transportkabel die open staat voor alle marktpartijen. In Noorwegen zorgt waterkracht voor 99% voor de opwekking van elektriciteit. Nederland kent met name fossiele opwekking. Door de transportkabel tussen beide landen kan gedurende de nacht het Nederlandse productiepark beter worden benut, terwijl tijdens de piekuren overdag gebruik kan worden gemaakt van de Noorse waterkracht.

De Scandinavische en Nederlandse elektriciteitsmarkten zullen worden gekoppeld met behulp van de elektriciteitsbeurzen APX en Nord Pool Spot. De verwachte opbrengst als gevolg van prijsverschillen tussen de beide markten maakt de kabel kostendekkend. Daarnaast levert de verbinding lagere en stabieler prijzen op voor de Nederlandse markt. Bovendien draagt de kabel bij aan de leveringszekerheid in beide landen en bevordert de marktwerking en liquiditeit van de Nederlandse markt.

Een verbinding tussen Nederland en Noorwegen past in het beleid van de Europese Unie om markten aan elkaar te koppelen en de liquiditeit in de markt te vergroten waardoor de prijsvorming van elektriciteit stabieler wordt. Met het indienen van de aanvraag verzoekt TenneT de toezichtshouder Dte en de overheid om zich uit te spreken over de doelmatigheid en wenselijkheid van de verbinding.

Inzage in alle openbare documenten die bij de aanvraag horen.