Gemeente Son en Breugel


Veranderingen op stapel voor kinderopvang

Op 1 januari 2005 treedt de nieuwe Wet kinderopvang in werking. Het doel van de wet is om het ouders makkelijker te maken zorg en werk te combineren. De kosten voor de kinderopvang worden vanaf die datum door ouders, werkgever en de overheid gezamenlijk gedragen, terwijl de gemeente voorheen een aantal kinderopvangverblijven subsidieerde.

Veranderingen voor ouders

De bedoeling is dat ouders zelf een overeenkomst afsluiten met het kindercentrum of gastouderbureau van hun keuze. Ouders moeten de rekening ook zelf betalen. Als ouders werk en zorg voor de kinderen combineren, dan dragen de werkgever en de rijksoverheid bij aan de kosten van de kinderopvang. De bijdrage van de werkgever is vrijwillig. De bijdrage van het rijk hangt af van het inkomen.

Geregistreerde instelling

Om in aanmerking te komen voor een bijdrage van de overheid moeten ouders wel kiezen voor een geregistreerde instelling voor kinderopvang. Kiezen voor een andere instelling mag ook maar dan vervalt het recht op subsidie. De Wet Kinderopvang stelt eisen waaraan instellingen moeten voldoen. Een instelling mag zich alleen inschrijven bij het register als voldaan wordt aan alle eisen. Het register van de gemeente Son en Breugel is in te zien via deze website en ligt ter inzage in het gemeentehuis.

Bijdrage van gemeente voor bepaalde ouders

Ouders zonder baan komen in bepaalde omstandigheden in aanmerking voor een tegemoetkoming van de gemeente. In deze situatie is er namelijk geen werkgever om de werkgeversbijdrage te betalen. Met onderstaande checklist kan men nagaan of men tot één van de doelgroepen behoort:
* Ouders in een reïntegratietraject die een uitkering ontvangen op grond van de:

+ Wet Werk en Bijstand (WWB)

+ Algemene Nabestaanden Wet (ANW)

+ Wet inkomensvoorziening ouderen en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW)
+ Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ)
* Niet uitkeringsgerechtigden (Nug-ers) die als werkzoekenden zijn geregistreerd bij het CWI en een traject naar werk volgen (met name herintreders)

* Kunstenaars met een uitkering op grond van de Wet inkomensvoorziening kunstenaars (WIK)

* Studenten die zijn ingeschreven bij een instelling bedoeld in de Wet studiefinanciering 2000 en de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdragen en studiekosten

* Tienermoeders die een opleiding volgen

* Nieuwkomers die een inburgeringtraject volgen (oudkomers, waarschijnlijk vanaf 1 augustus 2005)

Aanvragen van een tegemoetkoming


1. Vanaf 15 september worden de aanvraagformulieren voor de bijdrage van de overheid verspreid. Het aanvraagformulier is vanaf die datum ook te downloaden via www.belastingdienst.nl
2. Voor een aanvraag richting de gemeente kan men vanaf 15 september a.s. contact opnemen met de centrale publieksbalie (openingstijden dagelijks van 09.00 tot 12.30 uur en donderdag tevens van 14.00 tot 19.30 uur telefoonnummer: 0499 491491).

Meer informatie

Brochure: Kinderopvang: een zaak van ouders, werkgevers en overheid. Wat verandert er in 2005 voor ouders? Deze brochure is bij de gemeente te verkrijgen.

websites: www.wetkinderopvang.nl en www.boink.info

registerkinderopvang.pdf