Gemeente Den Haag

september 2004
Begroting 2005: Extra investeren in de stad (8 september)

Ook voor 2005 presenteert het college van B&W een sluitende begroting aan de gemeenteraad.
In de programmabegroting 2005-2008 zijn de maatregelen uit de Voorjaarsnota 2004 en de moties van de gemeenteraad verwerkt. In totaal gaat het om bezuinigingen van EUR 70 mln in 2005, EUR 84 mln in 2006 en EUR 83 mln vanaf 2007.

Dankzij een solide financieel beheer zijn in 2005 incidenteel middelen beschikbaar voor de stad. Het Meerjareninvesteringsplan 2005-2008 neemt in totaal toe met EUR 131 mln.

Door het college is voor circa EUR 10 mln aan structurele knelpunten gehonoreerd. Hiervoor had het college vorig jaar al middelen opzij gezet. Voorts kan nu, mede in verband met incidentele meevallers ( besparing op boeterente van EUR 7,6 mln, de inzet vanuit de jaarlijkse incidentele bespaarde rente voor EUR 5 mln en de incidentele vrijval op kapitaallasten van EUR 7,3 mln ), voor een bedrag van EUR 26 mln incidenteel worden besteed. Hiermee worden tal van knelpunten in de stad opgelost, zoals de renovatie van het oude stadhuis op de Groenmarkt, het achterstallig onderhoud aan overige panden en groot onderhoud van groengebieden in Madestein.

De meeste gemeentelijke tarieven worden trendmatig met 0,8% verhoogd. De OZB wordt, conform het collegeakkoord, niet verhoogd. In het kader van het verhogen van de kostendekkendheid is in de Voorjaarsnota voorgesteld om een aantal tarieven en belastingen te verhogen. Het betreft de tarieven voor de afvalstoffenheffing en het rioolrecht. Verder worden de toeristenbelasting en hondenbelasting verhoogd. De woonlasten worden als gevolg van rijksbeleid negatief beïnvloed. Zo is de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB door het kabinet met één jaar uitgesteld. Het kabinet schaft in 2005 ook de Zalmsnip af. Deze tegemoetkoming werd voor de Haagse burgers verrekend met het tarief voor de afvalstoffenheffing. Door deze maatregel van het rijk stijgt het tarief met EUR 45,38 extra.