Ingezonden persbericht


Met ict betere zorg voor minder geld

Persbericht van het Nitel ­ Nederlands Instituut voor Telemedicine

Den Haag ­ 9 september 2004; Betere zorg voor minder geld. Het kan met meer inzet van zorgdomotica. Uit een inventariserend onderzoek naar knelpunten bij grootschalige uitrol van zorgdomotica, uitgevoerd door het Nitel in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat zorgdomotica besparend werkt, terwijl de kwaliteit en het volume van de zorg toeneemt. Dit leidt bovendien tot kortere wachtlijsten.

Ondanks al deze voordelen komt de inzet van ict in de primaire zorg nog maar mondjesmaat op gang. Een van de struikelblokken is dat beleidsmakers, financiers en consumenten nog niet vertrouwd zijn met deze nieuwe vorm van zorgtechnologie thuis. Meer onderzoek in de praktijk naar een sociaal en financieel verantwoorde invoering van deze technologie is dan ook van belang. De wijziging van de Wet Tarieven Gezondheidszorg per 1 januari 2005 maakt regionale experimenten met ict in de zorg bovendien makkelijker.

Zorgdomotica is aan de woning gebonden ict-technologie waardoor ouderen en mensen met functiebeperkingen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen of eerder kunnen terugkeren na ziekenhuisopname of verblijf in een verpleeghuis. Deze technologie kan kostenneutraal worden ingevoerd en kan zelfs besparend werken. Betere zorg voor minder geld! Ondanks talloze succesvolle projecten blijft grootschalige implementatie tot op heden uit.

Het onderzoek: 'Zorgdomotica, 2x bellen' is vandaag gepresenteerd tijdens een Nitel nieuwsforum in Nieuwspoort in aanwezigheid van vele partijen die zich bezighouden met ict, zorg en domotica. Voor meer informatie en het verslag van de presentatie en de discussie zie www.nitel.nl.

Het Nederlands Instituut voor Telemedicine (Nitel) draagt bij aan het verbeteren van de Nederlandse gezondheidszorg door de invoering en het gebruik van telemedicine toepassingen te versnellen. In het Nitel participeren kennis- en ervaringsdeskundigen uit de gezondheidszorg (waaronder patiënten en zorgverleners), het ict-bedrijfsleven, wetenschap, politici en beleidsmakers. Het Nitel brengt kennis en ervaring op telemedicine terrein samen, organiseert thema-bijeenkomsten, publiceert en steunt projecten en initiatieven. Nitel is powered by EPN ­ Platform voor de Informatiesamenleving

------------------------------------------


Ingezonden persbericht