Den Haag, 9 september 2004

Schriftelijke vragen van Kris Douma (PvdA) aan de minister van EZ

over de opening van de Nederlandse markt voor dienstverleners uit de nieuwe EU-landen

* Hebt u kennisgenomen van artikelen* waarin melding wordt gemaakt van problemen bij de toepassing van de EU-regels ten aanzien van vrijheid van levering van diensten binnen de EU?

* Is door Duitsland bij het toetredingsverdrag afgesproken dat voor sommige sectoren de Duitse markt nog niet wordt geopend voor dienstverleners uit de groep nieuwe toetredende landen?

* Bent u met ons van mening dat de problemen zoals gemeld, kunnen worden opgelost door op korte termijn over te gaan tot volledige toepassing van de mogelijkheden in de Wet Arbeidsvoorwaarden Grensoverschrijdende Arbeid, zodat op gedetacheerde werknemers uit andere EU-landen de volledige rechtspositie en arbeidsvoorwaarden van de in Nederland gangbare CAO s van toepassing verklaard kunnen worden? Bent u van plan om van deze mogelijkheid gebruik te maken?

* Hoe verhouden de problemen zoals gemeld zich tot de in de EU gevoerde discussie over de liberalisering van de interne markt voor diensten?

* Overweegt u in dat verband binnen de EU te pleiten voor het voorlopig uitsluiten van de sector uitzend- en detacheringsbureaus van die liberalisering van de interne markt voor diensten?

* Vindt u het met ons wenselijk om in het debat over de liberalisering van de interne markt voor diensten te pleiten voor toepassing van het werklandbeginsel, zodat dienstverleners uit andere landen die in Nederland hun diensten aanbieden en daarbij mensen in Nederland aan het werk hebben, niet de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden uit het oorsprongland , maar uit het zogenaamde werkland van toepassing laten zijn?

*Financieel Dagblad 7 en 8 september 2004