Ingezonden persbericht


NIEUW PERSBERICHT AANVULLENDE INFORMATIE

STUDIO NMO, DONDERDAG 9 SEPTEMBER 2004 TUSSEN 16.00 EN 17.00 OP 747AM

Vrouwenrechten

In een spoeddebat afgelopen dinsdag moest minister Verdonk tegen de kamer verantwoording afleggen voor het feit dat gedumpte vrouwen in Marokko nog steeds niet goed geholpen worden bij hun terugkeer. Een formele reden van de stroeve samenwerking tussen Nederland en Marokko zou de hervorming van het Marokkaanse familierecht zijn, die volgens de minister nog niet voltooid is.

De NMO sprak eerder deze maand in Marokko met advocate Nadia Nayir. Zij legt uit dat de wetgeving klaar is, maar dat Marokko wacht op samenwerking met de EU.

Stichting Mozaïek presenteert dinsdag het rapport preventie en opvang huiselijk en seksueel geweld allochtone vrouwen . Auteur Marianne Cense praat over de methodieken en cultuurverschillen die daarbij komen kijken.

Succesvolle moskee

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) publiceerde een rapport over strategieën voor een succesvolle vestiging van tempels en moskeeën in Nederland. Het advies om concessies te doen aan eisen en wensen van de buurt, stuitte op kritiek bij Wasif Shadid (hoogleraar interculturele communicatie). Niet de consensus maar vrijheid van religie hoort volgens hem centraal te staan bij het oprichten van een gebedshuis. In Studio NMO debatteren Birol Akkuþ (LBR) en Shadid over dromen, daden en praktische bezwaren bij het bouwen van een poldermoskee.

Het interview met prof. Abdulkader Tayob, hoogleraar Sociale processen in de moderne Islam is verschoven naar 16 september.