Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 7 september 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College besluit tot actualisering rampenplan (2004/10234) In het kader van de Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding (Wkr) is iedere gemeente verplicht om uiterlijk 1 juli 2005 te beschikken over een herzien crisisbeheersingsplan. Op advies van de stuurgroep Veiligheidsregio Utrecht in oprichting, heeft het college besloten om het actualiseren van het gemeentelijk rampenplan naar een crisisbeheersingsplan, op basis van een regionaal model voortvarend ter hand te nemen. Het in het Brandweer Utrechts Land (BRUL) geformuleerde convenant Regionaal Coordinerend Beleidsteam is een bestuurlijke afspraak over de bestuurlijke coördinatie in geval van crises. Dit convenant maakt deel uit van het totale gemeentelijk crisisbeheersingsplan. Het college heeft nu kennis genomen van dit convenant.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College beantwoordt vragen ONS over referendumverzoek (2004/10805) De fractie ONS heeft het college vragen gesteld over het referendumverzoek rond de Parkeerverordening 2004. Het college heeft de vragen middels een brief beantwoord.

Beantwoording brief bewonerscommissie Dijkhuis-Witte Huis. (2004/8382) De bewonerscommissie Dijkhuis-Witte Huis heeft de gemeenteraad op 15 juni 2004 een brief gestuurd, waarin ze een aantal bezwaren kenbaar naar aanleiding van de vaststelling van de Ontwikkelingsvisie Lekboulevard-Hoog Zandveld (zuid). De bezwaren richten zich met name op de onduidelijkheid over de toekomstplannen voor het Dijkhuis. Indien het Dijkhuis door Mitros Wonen wordt herontwikkeld, zullen de Dijkhuisbewoners op termijn moeten verhuizen. De bewonerscommissie eist in dat geval garanties over de condities waaronder dat zou moeten gebeuren. De gemeente heeft in haar antwoordbrief aangegeven dat de herontwikkeling van het Dijkhuis valt onder de verantwoordelijkheid van Mitros Wonen. De bewonerscommissie dient over deze kwestie afspraken te maken met Mitros Wonen. De gemeente is hierin slechts een toetsende partij.

Aanvraag vrijstelling voor bakkerij/supermarkt en verkoop shoarma (2004/7928) De gemeente heeft een aanvraag voor een vrijstelling van het bestemmingsplan "Vreeswijk noord" ontvangen. Het verzoek betreft een gebruikswijziging van het pand aan de Roerstraat 15-17 ten behoeve van een Turkse bakkerij/supermarkt en de verkoop van shoarma. Met betrekking tot de verkoop van shoarma heeft het college besloten geen medewerking te verlenen. Met betrekking tot het gebruik van het pand als Turkse bakkerij/supermarkt heeft het college besloten de vrijstellingsprocedure op te starten. De procedure start met een terinzagelegging. Iedereen krijgt dan de mogelijkheid om binnen vier weken te reageren op de aanvraag. De gemeente plaatst hiervoor een kennisgeving in de Molenkruier. Op basis van de reacties besluit het college of een vrijstelling van het bestemmingsplan wordt verleend.

Positief advies milieueffectrapportage (2004/11990) De Commissie MER heeft opnieuw een positief advies uitgebracht over de milieueffectrapportage (MER) voor bedrijvenpark Het Klooster. Het college heeft hier kennis van genomen. Hierdoor kan de gemeente binnenkort besluiten nemen over de Ruimtelijke Ordeningsprocedures, die voor de aanleg van het bedrijvenpark nodig zijn. Zie voor meer informatie bijgaand persbericht/nieuwsbericht.

Portefeuille van wethouder Corrie van Rooijen

Milieuwevergunning voor Van Kuik Beheer aan Industrieweg (2004/5490) Het college heeft besloten aan Van Kuik Beheer b.v. een milieuvergunning te verlenen aan het autoschadeherstelbedrijf Van Kuik Service b.v. De definitieve vergunning ligt vanaf 8 september 2004 ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 19 oktober kan, door middel van een brief aan de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, in beroep worden gegaan door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht teven de ontwerpvergunning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was.

Geluidbeleid gemeente Nieuwegein (2004/11829)
Vooruitlopend op de verplichtingen volgens de Europese regelgeving heeft het college besloten een gemeentelijk geluidbeleid op te stellen. Als pilot voor dit beleid wordt eerst een deelnota geluidbeleid voor het gebied in en rondom Het Klooster opgesteld. Hiermee geeft de gemeente ook invulling aan het advies van de commissie MER om de toekomstige geluidbelasting door de bedrijven in Het Klooster te bewaken en binnen acceptabele grenzen te houden. Er wordt naar gestreefd de deelnota geluidbeleid voor het gebied in en rondom Het Klooster eind 2004 gereed te hebben. Daarna zal het gemeentebrede geluidbeleid opgesteld worden.

College akkoord met ontwerp voor parkje in Wijkersloot (2004/11815) In de raadsvergadering van 22 november 2001 heeft de gemeenteraad besloten het 'parkje achter de Ansinghlaan' aan te wijzen ten behoeve van de bouw van een bergbezinkbassin (Raadsstuknummer 2001-499). Het werk zal in de maanden oktober-december plaatsvinden, gelijktijdig met de herinrichting van de Richterslaan. Nadat het bergbezinkbassin is aangelegd, dient het parkje vanzelfsprekend hersteld te worden. Aangezien het parkje in verband met het onder de grond liggende bergbezinkbassin niet in de oorspronkelijke staat terug te brengen is, is voor het herstel van het parkje een (nieuw) ontwerp gemaakt. Omwonenden zijn per brief (van 3 maart 2004) schriftelijk uitgenodigd om - onder begeleiding van een landschapsarchitect - een inrichtingsplan op te stellen. Het college heeft dit ontwerp nu goedgekeurd.

Eindevaluatie project Sport en Onderwijs (2004/11805) Het project Sport en Onderwijs maakt deel uit van het 'Actieprogramma Sport'. Dit actieprogramma is een uitwerking van de 'Sportnota Nieuwegein'. Het doel van het project was het vergroten van de kwaliteit van het bewegingsonderwijs op basisscholen. Hiertoe is voor de periode van 2 jaar een bewegingsconsulent aangesteld. Het project heeft ertoe geleid dat de groepsleerkrachten op de 3 basisscholen, die aan het project hebben deelgenomen, specifieke kennis hebben ontwikkeld met betrekking tot het vak bewegingsonderwijs. Het doel van het project is voor een belangrijk deel gerealiseerd. Aan de structurele inbedding van de verhoogde kwaliteit van het bewegingsonderwijs is gewerkt door een overdraagbare methodiek en bijscholing van groepsleerkrachten. De gemeente heeft 2 jaar lang de rol van stimulator vervuld en nu zullen de scholen op eigen kracht de kwaliteit van het bewegingsonderwijs moeten continueren met de vergaarde kennis en deskundigheid die de bewegingsconsulent de afgelopen 2 jaar heeft weten over te brengen.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bezwaar tegen weigering bouwvergunning vergroten woning ongegrond verklaard (2002/11236) Het college een bouwvergunning geweigerd voor het vergroten van een woning aan de Irenestraat. De eigenaar wilde door de zolderverdieping vergroten door het verbreden van de kap. Tegen dit besluit is een bezwaarschrift ingediend dat zich richtte op de gebrekkige motivering van het besluit. Het college heeft vervolgens nieuwe adviezen ingewonnen bij de stedenbouwkundige en de welstandscommissie. Beide adviseurs menen dat het verlenen van medewerking aan het bouwplan ongewenst blijft. Een second opinion advies van de Welstandszorg Noord-Holland van juli 2004 luidt eveneens negatief. Het college heeft daarom besloten deze adviezen over te nemen en het bezwaarschrift ongegrond te verklaren.

Afsluiting kruispunt Appelvink-Goudvink wordt opgeheven (2004/11233) Het college heeft besloten om de bestaande afsluiting op kruispunt Appelvink -Goudvink op te heffen. Aanleiding voor dit besluit vormen klachten van bewoners uit de straten Goudvink, Appelvink, Rotskruiper, Kwikstaart en Winterkoning. De bewoners hebben klachten over de bereikbaarheid van parkeerplaatsen en een verplaatsing van het sluipverkeer naar andere straten. Een enquête onder de bewoners heeft uitgewezen dat 67,5 procent van de bewoners voor een verwijdering van de fysieke afsluiting is.

Start handhavingstraject voor ponystal Hofweide (2004/1237) Naast de Hofweide 4 is op gemeentegrond een ponystal gebouwd. Volgens het bestemmingsplan Batau-Noord heeft deze grond de bestemming "groenvoorzieningen" en is de ponystal dus niet toegestaan. De ponystal kan ook niet worden gelegaliseerd omdat het college reeds besloten geen medewerking te verlenen aan het opstarten van een vrijstellingsprocedure en een eventueel aangevraagde bouwvergunning te weigeren. Tegen dit besluit is een zienswijze ingediend die is weerlegd. Het college heeft nu besloten het al eerder voorgestelde handhavingtraject te starten.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/11807) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College besluit over procedure toekenning arbeidsmarkttoelage (2004/1808) Er bestond enige onduidelijkheid over wie bepaalt of een arbeidsmarkttoelage wordt toegekend: het directieteam van de gemeente, of de individuele directeuren. De huidige nota beloningsbeleid en de bezoldigingsregeling sluiten op dat punt niet geheel op elkaar aan. Het college heeft nu besloten dat de individuele directeuren dat besluit nemen. Zij informeren het directieteam. Dit besluit is verwerkt in de Bezoldigingsregeling. Een arbeidsmarkttoelage is een verhoging die kan worden toegekend aan het salaris behorende bij bepaalde functies. De reden is meestal dat op de arbeidsmarkt moeilijk mensen te vinden zijn voor het vervullen van deze functies.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 9-9-2004