Gemeente Heeze-Leende


Jongeren Heeze-Leende: samen in discussie

Een jongerenraad in Heeze-Leende: een goed initiatief, maar is het ook iets waar jongeren zelf iets in zien? De politiek in Heeze-Leende heeft een tijd geleden de wens uitgesproken te willen komen tot een samenwerkingsverband tussen jongeren die richting de gemeente hun stem willen laten horen.

De gemeente heeft in mei 2004 alle jongeren uit de gemeente in de leeftijd van 16 tot 25 jaar persoonlijk aangeschreven. In deze brief deed de gemeente een oproep aan de jongeren om hun stem te laten horen als ze mee willen praten over onderwerpen die de jeugd en jongeren in Heeze-Leende aangaan. De gemeente nodigde de jongeren uit voor een eerste bijeenkomst. Doel van deze bijeenkomst was een idee te krijgen in hoeverre er bij de doelgroep behoefte bestaat naar een samenwerkingsverband tussen jongeren in welke denkbare vorm dan ook.

Inmiddels heeft er een drietal bijeenkomsten plaatsgevonden en zullen er nog meerdere volgen. Een tiental jongeren was hierbij aanwezig en toonden hun enthousiasme. Centraal in deze eerste bijeenkomsten staat het inventariseren van de behoefte van de jongeren aan een mogelijke samenwerkingsvorm. Daarnaast probeert de gemeente samen met het Jongerenwerk Heeze-Leende de jongeren kennis te laten maken met uiteenlopende beleidsonderwerpen, gemeentelijke besluitvorming en de mogelijke toekomstige rol van de groep jongeren.

De gemeente en het Jongerenwerk gaan de komende periode op dezelfde voet verder. De jongeren komen eenmaal in de maand bij elkaar en discussiëren over uiteenlopende onderwerpen die hun interesse hebben. Aan de hand van deze discussies bekijken de jongeren of ze al concreet iets kunnen betekenen. Zo is een aantal opmerkingen inmiddels verwerkt in de Jeugdnota die aan het einde van dit jaar ter besluitvorming zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De groep is het in ieder geval eens over het volgende: de jongeren bedrijven geen politiek. Ze willen vooral een aanspreekpunt zijn voor de totale doelgroep in de gemeente Heeze-Leende en signalen afgeven aan de gemeente.

Het Jongerenwerk Heeze-Leende begeleidt de groep voorlopig tijdens de bijeenkomsten. De afgelopen en de komende periode zien alle betrokkenen dan ook als een proefperiode waarin duidelijk moet worden of de jongeren samen verder willen werken, in welke vorm dit dan zal gaan gebeuren en wat dit betekent in de samenwerking met de gemeente.