ABVAKABO FNV

Stagiairs in de zorg vervangen vaste collega's

Zoetermeer, 9 september 2004

Minder tijd voor begeleiding en meer tijd voor de baas. De kwaliteit van stages in zorg en welzijn staat onder druk. Dat concludeert ABVAKABO FNV naar aanleiding van de tweede grote enquête onder studenten in zorg en welzijn. Tijd voor privé-zaken en de begeleiding tijdens de stage zijn nog steeds de grootste knelpunten. 'Het lijkt erop dat werkgevers toch nog te gemakkelijk omgaan met stagiairs', zegt Tim de Jong, sectorbestuurder van ABVAKABO FNV.

De grootste vakbond in zorg en welzijn kreeg 1266 ingevulde enquêtes terug van mbo- en hbo-studenten. Dit zijn leerlingen in opleidingen voor beroepen in onder andere ziekenhuizen, kraamzorg, maatschappelijk werk en jeugdzorg. Volgens 14 procent van de stagiairs besteedt de werkgever onvoldoende tijd aan de begeleiding. 27 procent van de ondervraagden vindt dat de opleiding onvoldoende tijd inruimt voor begeleiding tijdens de stage. Ten opzichte van 2002 krijgt een grotere groep (50 versus 31 procent) slechts nul tot vijf uur begeleiding per stageperiode. Naar aanleiding van deze resultaten wil ABVAKABO FNV vervolgonderzoek doen naar (de kwaliteit van) de stagebegeleiding.

Zestig procent van de stagiairs wordt door de collega's in de stage-instellingen voor vol aangezien. ABVAKABO FNV vindt dat dat soms zelfs te ver gaat. Slechts 35,4 procent van de stagiairs zegt nog nooit een vaste collega te hebben vervangen. Meer dan 15 procent draait wel eens een nachtdienst terwijl dit niet mag (bijvoorbeeld wegens te weinig begeleiding). 'Echt ongelooflijk. Een stagiair moet het vak leren en mag nooit worden ingezet als goedkope arbeidskracht', zegt De Jong. Hij gaat de werkgevers er doordringend op aanspreken. De studenten geven overigens zelf aan meer over de CAO en hun rechten te willen weten. Ook daar doet ABVAKABO FNV iets aan. Medewerkers van de bond geven voorlichting op mbo- en hbo-opleidingen in zorg en welzijn. Van de ondervraagden vindt 83% dat een vakbond noodzakelijk is. En ABVAKABO FNV vindt de inspraak van jongeren belangrijk. Daarom heeft de bond onlangs een studentenlidmaatschap voor 4 euro per maand geïntroduceerd.

De meeste studenten regelen zelf een stageplaats (52,9 procent), maar inmiddels bemiddelen de scholen bij 44 procent van de ondervraagden. In 2002 was dat slechts 13 procent. 'Het is natuurlijk echt een taak van de school, dus dat gaat de goede kant op', zegt De Jong. Minder tevreden is hij over het feit dat bijna 25 procent van de studenten zegt op sollicitaties geen enkele reactie van de werkgever te hebben ontvangen. De Jong: 'Schande natuurlijk. Deze studenten zijn de toekomstige werknemers van al die instellingen. Reageren op een brief is wel het minste wat ze kunnen doen'.

Minder klachten komen er over het aantal beschikbare stageplaatsen. ABVAKABO FNV denkt dat dat te maken heeft met de conjunctuur en huidige arbeidsmarkt. Om te voorkomen dat er op den duur toch een tekort aan stageplaatsen ontstaat, heeft de bond een rekenmodel ontwikkeld. De Jong: 'We willen er graag een afspraak over opnemen in de CAO's die we afsluiten. De informatie uit deze enquête gebruiken we natuurlijk bij de onderhandelingen met de werkgevers in zorg en welzijn'.

/////////////////////////////////
Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV in zorg en welzijn, of wilt u het rapport over de studentenenquête 2004 lezen? Kijk op www.abvakabo.nl/zorgenwelzijn of neem contact op met:

Tim de Jong sectorbestuurder (06) 51274768

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.


09 sep 04 11:45