Politie Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Rheden - gordelcontroles rond scholen gaan door
Publicatiedatum: 09-09-2004

Ondanks het beëindigen van de actie Goochem, waarbij het gebruik van autogordels voor kinderen achterin gestimuleerd werd, gaat de politie van de unit IJsselwaarden (Velp, Rheden, Dieren en Doesburg) door met het controleren op gordelgebruik rond scholen. Donderdag controleerden agenten rondom scholen aan de Esperantostraat en Mauritiusstraat in Rheden. Daarbij werden tussen acht en half negen tientallen automobilisten die kinderen naar school brachten aan de kant gezet. Dat resulteerde uiteindelijk toch nog in zeven bonnen.

"De actie Goochem was vooral preventief bedoeld, hoewel er later ook wel bekeurd werd. Wanneer kinderen netjes in de gordel bleken te zitten deelden we knuffeldiertjes uit, een Goochem. Toch was toen vooral het doel het gebruik van autogordels op de achterbank te stimuleren", aldus een van de controlerende agenten. Uit steekproeven na het beëindigen van de Goochem actie bleek de politie dat er toch nog veel kinderen zonder autogordels in de auto zaten. "Dat is ook de reden dat we dus doorgaan met het controleren."

Stom
Met negatieve reactie op de controles kregen de agenten nauwelijks te maken. "De meesten reageerden zelfs positief op onze controles, ook als er een bon werd uitgedeeld. Een enkeling zei zelfs dat het stom was dat hem dat was overkomen. Het blijkt toch vaak dat in de haast om kinderen op tijd naar school te brengen de gordel gewoon vergeten wordt. De verkeersveiligheid rondom scholen is een van onze prioriteiten. Gebruik van autogordels, ook achterin, helpt ernstig letsel te voorkomen bij ongevallen, ook op kleine stukken. Wie nu dus nog zonder gordel rondrijdt kan rekenen op een boete van 45 euro."

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Gelderland-Midden