GroenLinks

De tegel is gelicht, ban de graaicultuur bij onderwijsministerie

9 september 2004

Er moet nu onmiddellijk een einde worden gemaakt aan de graaicultuur bij het ministerie van onderwijs. De teveel ontvangen bonussen moeten worden terugbetaald en naar de scholen worden doorgesluisd. Het belastinggeld dient ten goede te komen aan de leerlingen, niet aan graaiende topambtenaren.

Hulde aan de anonieme klokkenluiders. Zonder de noodkreet van de klokkenluiders aan fractievoorzitters Halsema, Bos en Marijnissen, was de willekeur rond toeslagen, gouden handdrukken en te hoge salarissen niet aan het licht gekomen.

Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de personeelsadministratie voor hoge ambtenaren bij het Ministerie van OC&W geeft een onthutsend beeld. Niet alleen zijn er vele onrechtmatigheden geconstateerd bij de aanstelling en het ontslag van hoge topambtenaren, ook houdt het Ministerie zich niet aan haar eigen regels voor de uitgave van eenmalige toeslagen. Bovendien is er geen sprake van een onafhankelijke deskundige toets op vertrekregelingen, waardoor de getroffen regelingen onnodig duur kunnen uitvallen. Er is zodoende geen sprake van een gepaste sobere besteding van publiek geld. Er zijn grote bedragen vergeven aan onnodige bonussen, dure vertrekregelingen, taxideclaraties (van 54.000 euro), etc.

De scholen hadden dit geld veel beter kunnen besteden, zij komen al te kort. De betrokken ambtenaren dienen daarom de extra gelden zo spoedig mogelijk terug storten op de bankrekening van het ministerie van OC&W, opdat deze publieke middelen terecht komen waar ze horen: in het Onderwijs.

De minister heeft aangegeven dat waar mogelijk en juridisch haalbaar terugvordering zal plaats vinden. GL is van mening dat teruggave van teveel ontvangen gelden door de betrokken ambtenaren vanzelfsprekend is, en zo spoedig mogelijk moet gebeuren. Dat geld moet naar de scholen. Zij zitten al in de verdrukking. De bezuinigingen van het kabinet en de daar uit volgende gedwongen ontslagen zijn slecht voor de leerlingen, slecht voor het onderwijs. De voortdurende stroom negatieve berichten over het Ministerie van OC&W verpesten de cultuur in het onderwijs nog verder.

Er is overduidelijk veel mis met de cultuur op het departement. Het Ministerie ging al vaker in de fout, bijvoorbeeld met excessieve uitgaven voor de werkkamers van bewindslieden en met het negeren van andere klokkenluiders (HBO-fraude, sjoemelende islamitische scholen. Berichten over het onderwijs dienen niet te gaan over het personeelsbeleid van het Ministerie of over de decoratie van Ministerkamers, maar over de kinderen, leraren, scholen in Nederland. Om dat te bereiken, dient het departement ingrijpend te worden gereorganiseerd en dient een cultuuromslag te worden bewerkstelligd.

Naïma Azough

«