Rabobank Nederland

Rabo Innovatiekapitaalfonds neemt belang in FluXXion Rabobank Nederland, 09/09/2004 10:45
---

Rabo Innovatiekapitaalfonds B.V. heeft een minderheidsdeelneming verworven in FluXXion B.V., producent van microfiltersystemen. Tegelijk met het Rabo Innovatiekapitaalfonds hebben ook Koninklijke Philips Electronics N.V. en het Maleisische CS Hui Holdings SDN.BHD. een belang verworven in FluXXion.

De deelname heeft tot doel de innovatieve ontwikkelingen en de groeistrategie van het op de Philips Hightech Campus in Eindhoven gevestigde bedrijf te ondersteunen. Het management blijft in handen van Peter Sygall en Thijs Bril. Beide hebben tijdens hun meerjarige carrières bij Philips getoond onderscheidende en innovatieve managers te zijn.

FluXXion is een succesvolle, innovatieve en toonaangevende producent van hoogwaardige microfiltersystemen. Het microfiltratie systeem bestaat uit een silicium schijf (dezelfde die wordt gebruikt voor de productie van computerchips) waarvan een uiterst dunne membraan (dunner dan een duizendste millimeter) wordt gemaakt. In het membraan, met een diameter van 15 centimeter, worden vervolgens ongeveer 3 miljard even grote gaatjes gemaakt. Deze innovatie in filtertechnologie is tot stand gebracht in samenwerking met co-inventor Cees van Rijn (Aquamarijn). In het afgelopen jaar heeft de techniek een enorme vlucht voorwaarts gemaakt vanwege met name een aantal additionele vindingen van FluXXion op het gebied van 'backpulsing' en elektronische beheersing van het filterproces. Deze vindingen hebben bijgedragen aan het wezenlijk uitbreiden van het toepassingsgebied van de technologie. De filters worden toegepast in de volgende sectoren: food & beverage, farma en analyse. De filtersystemen van FluXXion stellen bedrijven en instellingen in staat om een milieuvriendelijker en efficiënter filterproces uit te voeren.

Samenwerkingscontracten

Samenwerkingscontracten zijn er o.a. met Philips in Nederland, en toonaangevende ondernemingen in Zwitserland, Japan en Duitsland. Daarnaast heeft FluXXion samenwerkingsovereenkomsten met enkele grote brouwerijen. Een aantal door FluXXion geproduceerde pilotsystemen hebben reeds met succes hun weg gevonden over de gehele wereld.

Rabo Innovatiekapitaalfonds B.V., onderdeel van Rabobank Nederland, is een fonds onder beheer van Rabo Participaties. Het fonds stelt zich tot doel om risicodragend vermogen aan (startende) innovatieve ondernemingen te verstrekken. Voorwaarde is dat er sprake is van onderscheidend vermogen op het duurzame karakter waarmee de activiteiten worden ontplooid. Het Rabo Innovatiekapitaalfonds kent geen sectorbeleid.