Bartiméus


behoeve van de cliënt

Samenwerken ten behoeve van de cliënt

Mensen met een verstandelijke beperking hebben een verhoogd risico op blindheid en slechtziendheid. In ruim vier van de tien gevallen ontbreekt echter een adequate diagnose, zodat beperkingen van het gezichtsvermogen onder deze groep vaak onopgemerkt blijven. Bartiméus werkt met organisaties samen om de zorg rondom de cliënten met een verstandelijke én visuele beperking te optimaliseren.

Bartiméus biedt onderzoek, scholing, ondersteuning en advies op het gebied van mensen met een verstandelijke én visuele beperking. Bovendien schenkt Bartiméus specifieke aandacht aan cliënten met een visueel-auditieve beperking (doofblinde mensen) én een verstandelijke beperking.

5 jaar samenwerken
Sinds 15 mei 1999 werken s Heeren Loo Midden-Nederland vestiging Schuylenburg en Bartiméus officieel samen, met als doel de zorg rondom de cliënten met een verstandelijke én visuele beperking te optimaliseren. De dienstverlening van Bartiméus beperkt zich niet tot het stellen van een diagnose over het visueel functioneren. Samen met de mensen die de cliënt goed kennen (professionals én ouders) proberen de medewerkers van Bartiméus de uitslag van het onderzoek te vertalen naar de dagelijkse praktijk, vast te stellen wat de visuele beperking betekent in het dagelijks leven van de cliënt en hoe daarmee in de begeleiding rekening kan worden gehouden. Aan het eind van een onderzoekstraject volgt een verslag met de bevindingen en adviezen en aandachtspunten.

Petra Lenting, orthopedagoog Schuylenburg
"Zowel de betrokken zorgcoördinator als de agoog krijgt van Bartiméus een adviesrapport toegezonden. Op basis van de conclusies en aanbevelingen gaan de agoog en de zorgcoördinator in gesprek en kunnen zij overgaan tot concrete acties. Op deze manier wordt kennis en deskundigheid van Bartiméus en de instelling zelf gebundeld en wordt gezamenlijk gewerkt aan kwaliteit van zorg voor de cliënt."

Contact opnemen
Als u of uw organisatie belangstelling heeft voor samenwerking met Bartiméus, dan kunt u contact opnemen met Bartiméus Visueel Advies Centrum, telefoon (030) 698 23 19.

Voor alle adressen van Bartiméus Visueel Advies Centrum kunt u terecht op www.bartimeus.nl/adressen (onder Professionals).