Veilig Amsterdam


Stadsdeel Zeeburg - Aangiftecijfers in Zeeburg dalen in 2003 verder 09/09/2004 - Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg gaat door met de aanpak van drugs en jongeren. 'Deze aanpak lijkt te werken. De criminaliteitscijfers zijn voor het derde achtereenvolgende jaar lager geworden', aldus stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema.

In vergelijking met 2002 zijn de cijfers in 2003 met 6% gedaald tot 2622 aangiftes. In 2001 en 2002 waren dit respectievelijk nog 2908 en 2848. De daling in aangiftes geldt echter niet over de hele linie. Zo is het aantal woninginbraken in Zeeburg gestegen. Ook de verdeling van de verschillende delicten over het stadsdeel laten een wisselend beeld zien.

Huiselijk geweld
Het stadsdeel heeft op het gebied van veiligheid al veel in gang gezet. Dit jaar wil zij een nieuw accent leggen op huiselijk geweld en veilig wonen. 'Huiselijk geweld binnen het stadsdeel moet aanzienlijk verminderen. Daarom willen we de vrouwenopvang binnen het stadsdeel uitbreiden en in samenwerking met onze partners, politie en justitie, de daders aanpakken', aldus Herrema. Het stadsdeel is met een plan van aanpak bezig om buurtregisseurs op te leiden om het probleem van huiselijk geweld te herkennen. Daarnaast is zij begonnen met gerichte communicatie en voorlichting voor diverse slachtoffergroepen.

Veilig wonen
Voor veilig wonen wil het stadsdeel zich meer gaan richten op inbraakpreventie. De politie heeft een keurmerk voor veilig wonen ontwikkeld waarin alle elementen zitten verweven voor een sociaal veilig ontworpen wijk. Het streven is dat zoveel mogelijk wijken in Zeeburg aan dit keurmerk gaan voldoen.
Met het project Doorzon zijn negen woningen in de Indische buurt aangepakt die als illegaal pension gebruikt waren. Door dit project is er een aanpak ontwikkeld om crimineel gebruik van woningen effectief aan te pakken. Hiernaast richt het project Zoeklicht zich op illegale onderhuur en uitkeringsfraude.

Van Traa project
Inmiddels is ook het Van Traa project afgerond dat vanaf mei 2001 tot het voorjaar van 2003 gedraaid heeft. De resultaten zijn noemenswaardig. Diverse horecagelegenheden zijn gesloten. Daarnaast is er een gestructureerde overlegvorm rond de horeca opgericht waarin de politie, de milieudienst, de afdeling vergunningen en een coördinator veiligheid van het stadsdeel vertegenwoordigd zijn. Ook heeft het stadsdeel een bestemmingsplan ontwikkeld waarin een uitsterfbeleid voor belhuizen wordt vormgegeven.

Tot slot blijkt dat de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur in Amsterdam al een preventieve werking heeft. Op grond van deze wet kan het stadsdeel vergunningen weigeren als zij de vrees heeft dat de gelegenheid gefinancierd is met crimineel geld of als zij vreest dat de bestaande vergunning gebruikt zullen worden voor criminele activiteiten.

Het jaarveiligheidsplan en de Van Traa rapportage worden behandeld in de raadsvergadering van 28 september 2004.

Insulindeweg in Zeeburg