Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
61

Directie:
voorlichting

09-09-2004

Status:
informatie

OCW: Extra maatregelen na rapport Rekenkamer

Minister Van der Hoeven onderschrijft de kritiek van de Algemene Rekenkamer op de gebrekkige administratieve organisatie en het tekort aan transparantie bij OCW. De Rekenkamer heeft geen enkel bewijs van fraude gevonden. Maar er is wel veel te vaak te slordig en ondoorzichtig met de regels omgesprongen, aldus Van der Hoeven. Naast al eerder doorgevoerde verbeteringen neemt ze daarom een aantal extra maatregelen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Eerder herstelde ze al de hiërarchie in de organisatie. De nieuwe maatregelen hebben betrekking op een aanscherping van en toezicht op de regels omtrent beloning van ambtenaren. Verder zal zij onterecht uitbetaalde vergoedingen terugvorderen, voor zover dat juridisch mogelijk is. Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer, dat zich richtte op ambtenaren van schaal 16 en hoger, is op verzoek van minister Van der Hoeven uitgevoerd. Op hetzelfde onderwerp heeft advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen een uitgebreid juridisch dossieronderzoek verricht. Daarnaast heeft ze na het verschijnen van een brief van verontruste anonieme ambtenaren ook het functioneren van de departementale auditdienst laten onderzoeken door de directie Audit- en Toezichtbeleid (ATB) van het ministerie van Financiën. Van der Hoeven heeft deze onderzoeken samen met een overzicht van alle maatregelen vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De bevindingen van Ploum c.s. sluiten in hoofdlijnen aan bij die van de Algemene Rekenkamer. Ploum stelt dat de onderzochte personeelsdossiers (over een periode van 30 jaar) over het algemeen op orde zijn; in een relatief beperkt aantal dossiers constateerde Ploum onregelmatigheden of opmerkelijke zaken. ATB concludeert dat de accountants van OCW hun taak volgens de regels hebben uitgevoerd en dat de integriteit van de voormalig directeur van die dienst niet ter discussie staat. Hem werd in de anonieme brief nalatigheid verweten.

Minister Van der Hoeven benoemde een jaar geleden Koos van der Steenhoven als secretaris-generaal om orde op zaken te stellen voor wat betreft de ambtelijke organisatie. Onder zijn leiding is de hiërarchie hersteld, zijn taken en verantwoordelijkheden van ambtenaren strak vastgelegd en is een scherpe scheiding aangebracht tussen beleid en toezicht (Apollo). Ten aanzien van toepassing van de bonusregeling van OCW en de bevoegdheid voor het toekennen van ontslag werden in het najaar van 2003 al maatregelen getroffen.

De aanvullende maatregelen zijn vooral een aanscherping van de regels en procedures omtrent beloning, salariëring, bonussen, vertrekregelingen, pensioenregelingen etc. Het systeem van regels moet er toe bijdragen dat signalen van eventuele onregelmatigheden snel opgepakt worden. Bovendien zet de minister in op een strakke handhaving. Ook worden alle personeelsdossiers zo snel mogelijk op orde gebracht.

Daarnaast zal de minister in overleg met het ministerie van BZK treden over de rol van de Algemene Bestuursdienst (ABD), die alle topambtenaren in rijksdienst aanstelt en ontslaat. De vakminister is verantwoordelijk voor alle andere rechtspositionele zaken, inclusief daarbij horende financiële aspecten. Van der Hoeven bepleit een onafhankelijke toets door de ABD rond vertrekregelingen voor topambtenaren. Dat zou de transparantie ten goede komen, aldus de minister.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl