Ingezonden persbericht


Aan de media:

Volgende week in het nieuwste nummer van P+ People Planet Profit

³Proeven op aids-patiënten in plaats van proeven op dieren²

In het nieuwe nummer van P+ (dat maandag a.s. wordt gepresenteerd), pleit directeur Marja Zuidgeest van Proefdiervrij voor het gebruik van alternatieve proeven. ³Als aids-patiënten zichzelf aanbieden, omdat ze toch doodgaan, zeggen wij: kijk naar dat alternatief.²

Het aantal dierproeven in Nederland is in 2003 ten opzichte van 2002 is minder gedaald dan de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) afgelopen dinsdag liet weten. Volgens de organisatie Proefdiervrij zijn er in 2002 teveel proefmuizen en ­kippen geteld. Daardoor is de daling van het aantal dierproeven niet ruim 100.000, maar zo¹n 55.000.

De sectie dierproeven van de VWA publiceerde afgelopen dinsdag haar jaarverslag over 2003. Daarin wordt wel duidelijk dat er weer minder proefdieren zijn gebruikt dan in 2002, een trend die al enige jaren aan de gang is. ³Daarover zijn we gematigd positief², zegt directeur Marja Zuidgeest van Proefdiervrij. ³Het aantal toxicologische testen blijkt afgenomen, maar de oorzaak daarvan kan liggen in een afwachtende houding van de industrie. Het Europees chemicaliënbeleid is nog in de maak. Verder zijn er vorig jaar geen calamiteiten rondom veeziekte geweest, en daardoor minder vaccincontrole. We hopen echter niet dat het een eenmalig dipje is.²

Volgens WVA zijn er in totaal 620.875 dierproeven geregistreerd waarbij 600.104 proefdieren werden ingezet. In 2002 werden 724.025 dierproeven geregistreerd, maar dit getal is volgens Proefdiervrij dus OEvervuild¹, omdat er 30.000 muizen en 17.000 kippen teveel werden geteld. Meer dan de helft (52%) van de dierproeven in 2003 werd uitgevoerd voor wetenschappelijk onderzoek. Voor onderzoek ten behoeve van de ontwikkeling, productie of ijking van sera, vaccins, geneesmiddelen en medische of veterinaire producten is 40% van het totaal aantal dierproeven verricht.

In het jongste nummer van P+ (zie:
http://www.p-plus.nl/beelden/proefdieren.pdf) pleit Marja Zuidgeest voor alternatieven voor dierproeven. Ronald van der Straat van Procter & Gamble verdedigt de stelling dat een proefdiervrije wereld een utopie is. ³De wetgever vraagt om bewijs voor bepaalde ingrediënten waar veiligheidsproblemen mee zouden kunnen ontstaan. Je moet aannemen dat alle ingrediënten ooit op veiligheid zijn getest via dierproeven. Daarom doen wij geen claims wat betreft dierproefvrij.² Procter & Gamble probeert wel het aantal dierproeven zoveel als mogelijk terug te dringen.



Ingezonden persbericht