Politie Gelderland-Midden


Persberichten politieregio Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Renkum, man aangehouden voor vernielen ruit en stelen gsm
Publicatiedatum: 09-09-2004

Een 38-jarige man uit Oosterbeek is in de nacht van woensdag op donderdag aangehouden nadat hij bij zijn vriendin in Renkum een ruit zou hebben ingeslagen en later die nacht een mobiele telefoon zou hebben weggenomen. De man zou bij de vrouw hebben willen slapen, maar de vrouw weigerde dat en zei dat hij weg moest gaan. Vervolgens zou hij een ruit hebben ingegooid, waarna de vrouw de politie waarschuwde. De man vluchtte en kon niet meer worden achterhaald. Later die nacht, toen de glaszetters bezig waren, stond de man weer in de woning en nam hij de telefoon van de vrouw weg. Dit keer waren de agenten snel genoeg om de man in zijn kraag te vatten. De man is in het politiebureau in Arnhem ingesloten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Arnhem, inbreker aangehouden

Publicatiedatum: 09-09-2004

Een 35-jarige man uit Bremen (Duitsland) is in de nacht van woensdag op donderdag door de politie aangehouden op verdenking van diefstal uit een woning aan de Laan van Presikhaaf. De politie kwam de man op het spoor toen de bewoners van de woning waar de man zou hebben ingebroken melden dat zij de inbreker in de woning tegen het lijf waren gelopen. De bewoners wilden de verdachte tegenhouden, maar hij trok een steekwapen en ging er vervolgens vandoor. De agenten waren snel ter plaatse en zagen de verdachte bij het winkelcentrum Presikhaaf fietsen. Een achtervolging ter voet, leidde ertoe dat de man in beschonken toestand tegen de muur van een flat aan fietste en vervolgens op de grond viel. De man is overgebracht naar het politiebureau, waar proces-verbaal is opgemaakt. De bewoners hebben nog geen aangifte gedaan.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Oosterbeek, bromfietser gewond na val over drempel
Publicatiedatum: 09-09-2004

Een 57-jarige Oosterbeekse bromfietser is woensdagavond gewond geraakt nadat hij op de Utrechtseweg een drempel over het hoofd had gezien en daardoor viel. De man kwam vanaf Oosterbeek en ging in de richting van Arnhem. Hij wilde vanaf de Utrechtseweg het fietspad oprijden. Hierbij zag hij een drempel over het hoofd en verloor daardoor de macht over het stuur en kwam ten val. De bromfietser is met wonden aan zijn been en hand per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis Rijnstate.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Arnhem, vier winkeldieven aangehouden

Publicatiedatum: 09-09-2004

De politie heeft woensdagmiddag in Arnhem vier winkeldieven aangehouden. Twee mannen, een 37-jarige Nijmegenaar en een 40-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats worden verdacht van het stelen van levensmiddelen uit een supermarkt in de wijk de Laar-Oost. Beide mannen hebben met een dagvaarding het politiebureau verlaten. Twee zeventienjarige meisjes uit Duiven zijn aangehouden in een winkel in de Ketelstraat. De meisjes zouden uit een winkel verschillende mode accessoires hebben weggenomen zonder te betalen. Tegen het tweetal is proces-verbaal opgemaakt en de ouders zijn in kennis gesteld.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Rheden - gordelcontroles rond scholen gaan door
Publicatiedatum: 09-09-2004

Ondanks het beëindigen van de actie Goochem, waarbij het gebruik van autogordels voor kinderen achterin gestimuleerd werd, gaat de politie van de unit IJsselwaarden (Velp, Rheden, Dieren en Doesburg) door met het controleren op gordelgebruik rond scholen. Donderdag controleerden agenten rondom scholen aan de Esperantostraat en Mauritiusstraat in Rheden. Daarbij werden tussen acht en half negen tientallen automobilisten die kinderen naar school brachten aan de kant gezet. Dat resulteerde uiteindelijk toch nog in zeven bonnen.

"De actie Goochem was vooral preventief bedoeld, hoewel er later ook wel bekeurd werd. Wanneer kinderen netjes in de gordel bleken te zitten deelden we knuffeldiertjes uit, een Goochem. Toch was toen vooral het doel het gebruik van autogordels op de achterbank te stimuleren", aldus een van de controlerende agenten. Uit steekproeven na het beëindigen van de Goochem actie bleek de politie dat er toch nog veel kinderen zonder autogordels in de auto zaten. "Dat is ook de reden dat we dus doorgaan met het controleren."

Stom
Met negatieve reactie op de controles kregen de agenten nauwelijks te maken. "De meesten reageerden zelfs positief op onze controles, ook als er een bon werd uitgedeeld. Een enkeling zei zelfs dat het stom was dat hem dat was overkomen. Het blijkt toch vaak dat in de haast om kinderen op tijd naar school te brengen de gordel gewoon vergeten wordt. De verkeersveiligheid rondom scholen is een van onze prioriteiten. Gebruik van autogordels, ook achterin, helpt ernstig letsel te voorkomen bij ongevallen, ook op kleine stukken. Wie nu dus nog zonder gordel rondrijdt kan rekenen op een boete van 45 euro."

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Voorthuizen - inbraak in leegstaand pand:drie man opgepakt
Publicatiedatum: 09-09-2004

Drie Voorthuizenaren, allen negentien jaar oud, zijn woensdagavond door de politie aangehouden op verdenking van een inbraak of een poging daartoe in een leegstaand pand aan de Baron van Nagellstraat in hun woonplaats. Getuigen meldden omstreeks half twaalf, dat er zou worden ingebroken in het pand, waarop enkele agenten op onderzoek uit gingen. Bij hun komst zagen de agenten een van de drie van het dak van het pand af komen en wegvluchten. Hij kon na een korte achtervolging te voet worden achterhaald en aangehouden op de Noordersingel. Een verdachte had weten te ontkomen, binnen bleken de overige twee verdachten te vertoeven. Ook zij werden ingerekend. Een vierde verdachte, een 20-jarige Voorthuizenaar, heeft zich later bij de politie gemeld. Een van de verdachten bleek militair te zijn en is voor onderzoek overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee, de overige twee zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld. De 20-jarige verdachte moet nog verhoord worden. Door de eigenaar van het pand is aangifte gedaan.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Wageningen - Wageninger (93) opgelicht met pinpas
Publicatiedatum: 09-09-2004

Een 93-jarige inwoner van Wageningen is woensdagochtend in zijn woonplaats het slachtoffer geworden van oplichting. De man liep tussen tien en half elf achter zijn rollator over de Veerstraat en werd op een gegeven moment aangesproken door een van de twee inzittenden van een wit busje. De man wist het vertrouwen van de Wageninger te wekken door zich uit te geven als een medewerker van een bank. Uiteindelijk lukte het de man het slachtoffer zover te krijgen dat hij zijn bankpas met pincode afstond onder het voorwendsel van een controle. Vervolgens zag men kans om er met de pas vandoor te gaan en later geld buit te maken. Het slachtoffer heeft later aangifte gedaan. De politie stelt een onderzoek in vraagt daarbij de medewerking van getuigen. Volgens de Wageninger luidden de signalementen als volgt: de man die het slachtoffer aansprak was een blanke man van tussen de 35 en 40 jaar oud met kort lichtbruin haar. Verder had de man een rond gezicht en droeg een bril. De bijrijder was eveneens een blanke man van tussen de 40 en 45 jaar met een normaal postuur en donker kort haar. Beide reden in een wit busje. Getuigen, die over meer informatie beschikken worden gevraagd contact op te nemen met de politie in Wageningen via 0900-8844 of in het politiebureau aan de Rustenburg.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Bennekom - beschonken Rhenenaar strandt tegen boom
Publicatiedatum: 09-09-2004

Een 38-jarige automobilist uit Rhenen is woensdagavond op de Eemweg in Bennekom gewond geraakt nadat hij met zijn auto tegen een boom was gereden. Later bleek dat de man gedronken had en is zijn rijbewijs ingevorderd. Het ongeval deed zich kort voor negen uur voor, toen de Rhenenaar door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en tegen boom tot stilstand kwam. Gewaarschuwde agenten roken alcohol bij de bestuurder. De man bleek echter ook gewond te zijn en moest naar het ziekenhuis. Daar is ook bloed van hem afgenomen voor de bloedproef. In afwachting van de uitslag daarvan is het rijbewijs van de Rhenenaar ingevorderd. De verkeersongevallendienst van de politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Wageningen - beledigen agent: 130 euro boete

Publicatiedatum: 09-09-2004

Het beledigen van een agent van de Wageningse politie heeft een 20-jarige Wageninger woensdagavond moeten bekopen met een boete van 130 euro of een dagvaarding. Enkele agenten stelden een onderzoek in naar aanleiding van een mogelijke vechtpartij op de Abraham Kuyperstraat, waarbij een tiental personen bij betrokken zou zijn. Op de Schaepmanstraat troffen de agenten vier personen aan die aan de opgegeven signalementen voldeden. Toen een van de agenten de Wageninger aansprak weigerde deze alle medewerking en riep hem toe dat hij "de kanker kon krijgen". De man werd hierop aangehouden. In overleg met justitie werd hem een boete opgelegd, te vervangen door een dagvaarding wanneer er niet betaald wordt. De Wageninger is vervolgens vrijgelaten. Van een vechtpartij was overigens later niet meer gebleken, wel zouden er enkele jongeren onenigheid hebben gehad maar die bleek weer te zijn bijgelegd.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - snelheidscontroles in de West-Veluwe Vallei
Publicatiedatum: 09-09-2004

Op vijf verschillende plaatsen in het politiedistrict West-Veluwe Vallei heeft het verkeershandhavingsteam woensdag snelheidscontroles gehouden. Het totale aantal overtreders bedroeg 318; de hoogst gemeten snelheid was136 km/u op de Delenseweg in Hoenderlo. Hieronder een overzicht:

- Hoenderlo, Delenseweg, controle tussen 07.30 en 13.30 uur. In totaal 9 overtreders onder 920 passanten. Hoogst gemeten snelheid: 136 km/u waar maximaal 80 is toegestaan. De controle werd uitgevoerd vanwege een extra gevaarzetting tijdens wegwerkzaamheden.
- Ede, Rijksweg N224, controle tussen 15.15 uur en 20.30 uur. In totaal 90 snelheidsovertreders werden geflitst. Hoogst gemeten snelheid: 98 km/u waar maximaal 80 is toegestaan.
- Ederveen, Rijksweg, controle tussen 15.30 en 21.00 uur. Van de 2900 passanten overschreden er 41 de maximumsnelheid van 80 km/u. Hoogst gemeten snelheid: 105 km/u.

- Otterlo, Apeldoornseweg, controles tussen 15.00 en 21.15 uur. In totaal 55 bestuurder werden geflitst onder 2640 passanten. Hoogst gemeten snelheid: 105 km/u terwijl ook hier maximaal 80 gereden mag worden.

- Otterlo, Harskamperweg, controle tussen 15.30 en 21.30 uur. Van de ruim 2600 passanten bleken er 123 te hard gereden te hebben.

Zelf geflitst? Kijk op www.politiegelderlandmidden.nl op de pagina's van het verkeershandhavingsteam voor een overzicht van de controlewegen. Boetes voor te hard rijden zijn terug te vinden in de boetecomputer op www.openbaarministerie.nl

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---


- einde berichten -