CNV PUBLIEKE ZAAK

CNV PZ: beloningsbeleid Rijkssector moet transparant zijn

CNV Publieke Zaak bestudeert de komende tijd het vandaag (8 september) uitgebrachte rapport van de Algemene Rekenkamer over de beloningen van (top-)ambtenaren in de rijkssector. De bond wil met name weten wat de oorzaken zijn van het falen van een correcte toepassing van het beloningsstelsel bij de rijksoverheid.

CNV Publieke Zaak heeft de indruk dat het huidige beloningsstelsel aan modernisering toe is om te bereiken dat op een heldere en transparante wijze extra beloningen zijn uit te leggen. Voor de nu lopende CAO-onderhandelingen bij de sector Rijk heeft CNV Publieke Zaak op dit punt voorstellen ingediend bij minister Remkes van BZK.

Bestuurder Alfred Lohman van CNV Publieke Zaak: 'Het is nog maar de vraag of minister Remkes van BZK onze voorstellen wil bespreken. De inzet van de minister getuigt niet van een positieve visie op dit punt. Zijn voorstellen voor de nieuwe CAO Rijk 2004/2005 hebben eerder tot doel om fors te bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden bij de rijksoverheid en zelfs ook op het gebied van bijzondere beloningen.'

'Smeerolie voor lastige klussen'
CNV Publieke Zaak heeft uit ervaring geconstateerd dat op alle departementen wel iets is aan te merken op het bijzondere beloningsstelsel. Wat zich bij het ministerie van OC&W afspeelt is ook op andere departementen aan de orde. 'Wij spreken geen oordeel uit over de gang van zaken bij OC&W. Het bijzondere beloningsbeleid functioneert bij sommige departementen vaak als smeerolie om bijvoorbeeld lastige klussen, ingewikkelde opdrachten of tijdgebonden opdrachten goed uitgevoerd te krijgen', aldus Lohman.

Als voorbeelden noemt CNV Publieke Zaak de bonussen en toelagen die aan ambtenaren zijn verstrekt in het kader van de bestrijding van de varkenspest en vogelpest Zij hebben onder zeer hoge druk hun werkzaamheden moeten uitvoeren. Vaak ook worden extra periodieken, toelagen of bonussen verstrekt om een arbeidsmarktknelpunt op te lossen. Dat soort zaken komt ook in andere sectoren voor.

Informatie:
Alfred Lohman, bestuurder sector Rijk, tel. 070 4 160 661; mobiel 06 51 36 16 76;
Dammis de Geus, bestuurder publiciteit, tel 070 4 160 616; mobiel 06 51 24 40 64.


09 sep 04 12:45