Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 9 september 2004


Vragen van het lid Dijksma (PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat


over prestaties van infrabeheerder ProRail


1. Wat is uw oordeel over de brief van Reizigersvereniging ROVER, waarin deze organisatie de noodklok luidt over de voortdurende grootschalige storingen op het spoor?


2. Bent u het eens met de conclusie dat het treinverkeer te vaak op grote schaal wordt ontwricht door storingen of uitloop van werkzaamheden, veroorzaakt door de aanhoudende, ondermaatse prestaties van infrabeheerder ProRail? Zo ja, waarom wel? Zo nee, waarom niet?


3. Als u het niet eens bent met deze conclusie, waaraan ligt de oorzaak van het groot aantal spoorproblemen van de afgelopen dagen, bijvoorbeeld op 4 september (een computerstoring in Roosendaal legde het treinverkeer naar Zeeland en Antwerpen en in westelijk Brabant urenlang lam), op 6 september ( s ochtends geen treinen tussen Den Haag en Gouda door werkzaamheden die niet volgens planning verliepen) en op 7 september ( s ochtends geen treinen op vijf trajecten o.a. in de zuidelijke Randstad door een storing van het bedieningssysteem in Rotterdam)?


4. Wat gaat u doen om ProRail tot betere prestaties te dwingen, niet alleen op de lange termijn via wetgeving (de binnenkort te behandelen algemeen maatregelen van bestuur), maar ook op de korte termijn, ten einde de trein als betrouwbaar vervoersmiddel te garanderen? Bent u bijvoorbeeld bereid het functioneren van ProRail aan een onderzoek te werpen? Waarom wel/niet?


5. Er is eerder (1998) al aandacht gevraagd voor de problemen bij het uitvoeren van werkzaamheden en voor de storingsgevoeligheid van de infrastructuur, maar waarom is daar niets mee gedaan?


6. Hoe staat het bovengenoemde bericht in relatie tot de brief die u 16 juli j.l. naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, waarbij u aangeeft dat er relatief weinig problemen zijn (of waren) met het spoor?


http://www.telegraaf.nl/binnenland/13703971/Rover_hekelt_spoorstoringen.html