ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: uitkomsten onderzoek Q2 venture capital

Europese markt voor risicovolle
investeringen verbetert in tweede kwartaal

Investeringen in gezondheidszorg halen IT in

ROTTERDAM, 9 SEPTEMBER 2004 - Het bedrag aan risicokapitaal dat door Venture Capital (VC's) verstrekkers geïnvesteerd werd in Europese ondernemingen is in het tweede kwartaal van dit jaar verder toegenomen tot 967,3 miljoen euro. Dit is het hoogste kwartaalbedrag aan risicokapitaal sinds 2002. Een en ander blijkt uit onderzoek van Ernst & Young en VentureOne. Het aantal transacties nam in vergelijking met het tweede kwartaal van 2003 af met 20 procent, maar steeg met 10 procent in verhouding tot het eerste kwartaal van dit jaar.

De stijging is vooral toe te schrijven aan een aanzienlijke toename van de investeringen in de gezondheidszorg. Vooral de biofarmacie en bedrijven in medische apparatuur trokken investeerders. De 93,7 miljoen euro die in medische apparatuur geïnvesteerd werd, is zelfs het hoogste in deze sector sinds het tweede kwartaal van 2001. Het aantal transacties bleef echter ongeveer gelijk aan het eerste kwartaal van 2004.

De 322,1 miljoen euro aan risicovolle investeringen in de biofarmacie was het hoogste bedrag aan investeringen in deze sector in twee jaar tijd, terwijl het aantal transacties met 23 procent toenam ten opzichte van het eerste kwartaal. 'Voor het eerst overtreft het bedrag dat in de gezondheidszorg geïnvesteerd is de investeringen in IT: 426,2 miljoen tegen 420,9 miljoen euro', aldus Geert-Jan van Logtestijn van Ernst & Young Transaction Advisory Services. 'De Europese belangstelling voor investeringen in de gezondheidszorg lijkt de trend uit de Verenigde Staten te volgen. Daar mocht de gezondheidszorg - en in het bijzonder de biofarmacie - zich vorig jaar al in de belangstelling van de investeerders verheugen.'

Van Logtestijn vervolgt: 'De toegenomen belangstelling voor gezondheidszorg van Europese investeerders is voor een deel beïnvloed door een aantal beursgangen in de Verenigde Staten en in Europa.'

Samen met de investeringen in de gezondheidszorg namen ook de investeringen in IT toe. De telecommunicatiebranche liet een aanzienlijke groei zien met een totaal aan investeringen van 146,7 miljoen euro in 30 transacties, het hoogste bedrag en het grootste aantal transacties voor dit segment sinds het eerste kwartaal van 2002. Met 70 transacties en 201,2 miljoen euro aan risicovolle investeringen nam de investering in software toe met 19 procent en respectievelijk 39 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.

'Eenderde van alle transacties was gericht op investeringen in de eerste ontwikkelingsfases. Dit is het hoogste percentage sinds twee jaar. De lichte verbetering van de liquiditeitsmarkt in Europa - waardoor investeerders meer mogelijkheden krijgen om uit hun investeringen te stappen - zou een verklaring kunnen zijn voor deze toename. Het geeft de investeerders meer bewegingsruimte om te zoeken naar de meest veelbelovende start-ups', aldus Van Logtestijn.

In het eerste half jaar telden de onderzoekers 14 beursintroducties die gezamenlijk 412,1 miljoen euro opbrachten. Dit in vergelijking tot de acht IPO's over heel 2003, en 13 in 2002. Overnames van ondernemingen die ondersteund worden door risicovol kapitaal was daarentegen over de eerste zes maanden (64) redelijk gelijk aan het aantal in dezelfde periode een jaar eerder.

Het Verenigd Koninkrijk was verantwoordelijk voor het grootste deel aan risicokapitaal dat door Venture Capital (VC's) verstrekkers geïnvesteerd werd; 69 transacties en 317,6 miljoen euro aan investeringen. Dit was het hoogste bedrag in het Verenigd Koninkrijk dat sinds het derde kwartaal van vorig jaar geïnvesteerd werd. Opvallend is dat in vier landen een aanzienlijke toename van risicokapitaal geconstateerd kan worden. Samen zijn ze verantwoordelijk voor bijna eenderde van het totale bedrag aan investeringen in dit kwartaal. Denemarken, Noorwegen, Zweden en Zwitserland zagen allemaal een toename van het aantal transacties en de hoogte van de investeringen en bereikten gezamenlijk een totaal van 305 miljoen euro. De 88,1 miljoen euro aan durfkapitaal die in Denemarken geïnvesteerd werd, was het hoogste kwartaalbedrag sinds 2000. In Frankrijk nam het aantal transacties voorzichtig toe van 35 in het afgelopen kwartaal tot 38, maar het geïnvesteerde bedrag nam af met 18 procent tot 106 miljoen euro. En in Duitsland nam het aantal transacties af tot 31 dit kwartaal, maar het geïnvesteerde bedrag nam toe met 3 procent tot 137.4 miljoen euro.

Nederland kan de positieve Europese trend (nog) niet volgen. In ons land werden slechts twee transacties gerealiseerd voor een gezamenlijk bedrag van 1,3 miljoen euro. Overigens dient daarbij aangetekend dat het hierbij slechts gaat om door VC's verstrekt risicokapitaal en geen beeld geeft van het totale investeringsklimaat in Nederland.

Noot aan de redactie

De cijfers in dit persbericht zijn gebaseerd op het totaal van de bevindingen van eigen onderzoek door VentureOne en Ernst & Young in Europa. Deze gegevens zijn verzameld door
risicokapitaal-participatiemaatschappijen die aan het onderzoek hebben deelgenomen, op basis van uitgebreide gesprekken met CEO's en CFO's van bedrijven, en op basis van informatie uit de tweede hand. Deze risicokapitaalcijfers hebben betrekking op beleggingen in aandelen in 'early stage', innovatieve ondernemingen. Ondernemingen die geheel worden gefinancierd door ondernemings-, particuliere en/of overheidsinvesteerders, vallen hier niet onder. De informatie in dit bericht dient niet te worden geïnterpreteerd als zijnde een aanbeveling tot koop of verkoop van effecten, of tot het geven van advies inzake beleggingsaangelegenheden.

Het onderzoek is op verzoek verkrijgbaar via de woordvoerder.