NVAB

Bedrijfsartsen delen conclusie Commissie Werkend Perspectief

Betere begeleiding van zieke werknemer noodzakelijk

De NVAB, de wetenschappelijke beroepsvereniging voor bedrijfsartsen, deelt de zorg die naar voren komt uit het onderzoek van de Commissie het Werkend Perspectief dat vandaag verschijnt: er is verbetering nodig van de begeleiding van zieke werknemers en arbeidsgehandicapten. Bedrijfsartsen werken daarom met wetenschappelijke richtlijnen en werken op alle niveaus steeds meer samen met andere zorgprofessionals.

De Nederlandse bedrijfsarts heeft als missie het beschermen, bevorderen, bewaken van de gezondheid van werknemer. De zieke werknemer heeft immers recht op de best mogelijke zorg en begeleiding. Vanuit dat perspectief vindt de NVAB werken volgens wetenschappelijke richtlijnen en samenwerking tussen zorgprofessionals van zeer groot belang.
Welke activiteiten onderneemt de NVAB daartoe?

- De NVAB heeft wetenschappelijke richtlijnen ontwikkeld voor de belangrijkste aandoeningen die met het werk te maken hebben;
- De NVAB werkt samen met de huisartsenorganisaties aan landelijke richtlijnen/afspraken over samenwerken.

- De eerste afspraak tussen NVAB en het Nederlands Huisartsen Genootschap over de begeleiding bij mensen met psychische klachten (overspanning) is nagenoeg gereed.

- Bedrijfsartsen en huisartsen werken regionaal samen in bij- en nascholing en bij het toepassen van richtlijnen.
- De NVAB heeft een leidraad ontwikkeld voor het verwijzen van werknemers door bedrijfsartsen waarin veel aandacht is voor afstemming met de huisarts.

- De NVAB neemt deel aan een toenemend aantal ketenzorg-richtlijnen van het CBO om in het totale zorgproces ook aandacht te krijgen voor de factor arbeid.

- De NVAB is bezig met een ophelderingscampagne waarin zij richting werknemers, werkgevers, maar ook richting curatieve sector uitlegt waar de bedrijfsarts voor staat: de bedrijfsarts weet wat gezond werken is!

Naast deze al gestarte activiteiten staan meer initiatieven gepland die te maken hebben met de zorg voor zieke werknemers. De NVAB pleit voor:

- Uitvoering van het advies van de Raad voor Gezondheidsonderzoek uit 2003 over de kennisinfrastructuur en de wijze van kennisoverdracht in de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. Gedegen onderzoek moet het handelen van de bedrijfsarts beter onderbouwen.
- Heldere taakverdeling tussen de bedrijfsarts en andere zorgprofessionals. Zo behoort het geven van werkhervattingsadviezen tot het domein van de bedrijfsarts.

- Een tijdige inzet van de bedrijfsarts bij de begeleiding van verzuimende werknemers. Een vroegtijdige scheiding door de bedrijfsarts van problemen van werknemers in medisch en niet-medisch, zal immers voorkomen dat niet-medische problemen in de curatieve sector terecht komen.

- Opname van 2e-lijns arbozorg (zoals de rugscholen) in de reguliere zorg.

- De mogelijkheid voor de bedrijfsarts om een consulentrol te spelen voor huisartsen.

- Onderhoud en verdere verbetering van de kennis over de samenhang tussen werk en gezondheid bij alle betrokken zorgprofessionals, en dus voor behoud van opgebouwde kennis in het Kennisnetwerk Gezondheid en Arbeid (KGA).