Socialistische Partij

SP wil zekerheid over uitzending kwalificatiewedstrijden Oranje

09-09-2004 * De SP wil dat staatssecretaris Van der Laan snel om tafel gaat met de KNVB en de NOS om er voor te zorgen dat ook de uitwedstrijden van Oranje op het open net te zien zijn. Voorlopig ziet het er naar uit dat de uitwedstrijden in het kwalificatietoernooi voor het WK 2006 niet in Nederland worden uitgezonden. De rechten zouden te duur zijn voor zowel NOS, RTL als SBS6.

De rechten voor de thuiswedstrijden van Oranje zijn verworven door SBS6, de uitzendingen van uitwedstrijden zouden door de NOS worden verzorgd. Sportmarketingbureau Sportfive dat de rechten bezit, vraagt echter meer dan een miljoen euro per uitwedstrijd. De NOS piekert er niet over dit bedrag te betalen en ook de commerciële zenders zien er niets in dit bedrag op tafel te leggen, meldt het tijdschrift Voetbal International deze week.

"Het uitzenden van deze belangrijke wedstrijden van het nationale elftal is een publieke taak, die nu door commerciële belangen van een buitenlands bureau niet uitgevoerd dreigt te worden," concludeert SP-Kamerlid Fenna Vergeer. "Er moet maar eens een goed gesprek worden gevoerd met de KNVB en de NOS, want Oranje hoort voor iedereen toegankelijk te zijn. De commercie in het voetbal heeft voor de supporters al genoeg verknald, maar Oranje moeten we ons niet laten afpakken omdat een paar snelle jongens van een of ander bureautje er grof geld aan willen verdienen."