Ingezonden persbericht


Computer: Oranje dankt effectiviteit aan de oudjes

Ondanks de overwinning van Oranje, heeft bondscoach Marco van Basten een nog niet al te effectief spelend Nederlands elftal. Alleen de oudjes , doelpuntenmaker Pierre van Hooijdonk en doelman Edwin van der Sar, hebben er met ruime voldoendes voor gezorgd dat Nederland op gemiddelde effectiviteit net een zesje heeft gescoord.

Dat is de conclusie van de computeranalyse door het systeem dat de effectiviteit van voetballers tijdens een wedstrijd bepaalt. Oranje heeft tegen Tsjechie een gemiddeld effectiviteitscijfer van slechts 6,12 gehaald, terwijl de tegenstander een nog lager gemiddelde heeft gescoord van 5,52.

In de eerste helft is de effectiviteit van Nederland vooral na de eerste treffer van Van Hooijdonk enorm gestegen (ruststand 6,43 tegen 5,57). Na de rust is sprake geweest van een onvoldoende effectiviteit bij beide teams. Ondanks de beslissende tweede goal van Van Hooijdonk is Nederland niet verder gekomen dan een 5,80. Tsjechie heeft het met een 5,47 nog slechter gedaan, terwijl de wedstrijddruk niet eens hoog is geweest.

Uit de analyse van de WK-kwalificatiewedstrijd blijkt dat Edwin van der Sar zich, met een 7,96, de effectiefste speler van het veld mag noemen. Van Hooijdonk heeft het ook prima gedaan, met een 7,53, en ook verdediger Ooijer heeft een ruime voldoende (7,02). Hier staat tegenover dat een aantal spelers tot een onvoldoende is gekomen, met een negatieve uitschieter voor verdediger Johnny Heitinga (4,43).

Opvallend is ook dat de vleugelspitsen Romeo Castelen (5,56) en Dirk Kuijt (6,00) niet bijster effectief zijn geweest. In de oefenwedstrijd tegen Liechtenstein was Kuijt met een 7,71 nog de beste speler van Nederland. Overigens haalde Van Basten s Oranje hogere effectiviteitscijfers in de oefeninterlands, alleen is het resultaat van de kwalificatiewedstrijd uiteraard veel belangrijker.

Minder effectief dan op EK

Tijdens de gedenkwaardige EK-wedstrijd die Nederland onder leiding van Dick Advocaat verloor tegen Tsjechie, behaalde Oranje nog een hoger effectiviteitscijfer van 6,54 (en Tsjechie zelfs een 6,57). Toen was Van der Sar ook al Nederlands beste, met een 8,09. Davids (toen een 7,78, nu een 6,03) en Heitinga (toen een 5,17, nu een 4,43) speelden in dat verloren EK-duel dus effectiever dan in de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd van woensdagavond.

Op basis van de computeranalyses van de oefenduels van Nederland tegen Zweden en Liechtenstein, heeft het computersysteem vooraf aangegeven wat de ideale opstelling voor Oranje zou zijn tegen Tsjechie. In tegenstelling tot de bondscoach heeft de computer Castelen en Van der Vaart niet in de basisopstelling staan.

De computersystemen zijn ontwikkeld door Team Support Systems (TSS), in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Effectivity in Action bepaalt de effectiviteit van voetballers, aan de hand van alle acties tijdens balbezit. Deze effectiviteit wordt aangegeven, ook al tijdens de wedstrijd, met behulp van bijbehorende grafieken.

De eerstvolgende analyses van de WK-kwalificatiewedstrijden van Oranje vinden plaats op 9 en 13 oktober (als Nederland respectievelijk uit speelt tegen Macedonie en thuis tegen Finland). Ook de resultaten daarvan worden bekend gemaakt op de internetsite www.teamsupportsystems.com en aan media beschikbaar gesteld.

Met vriendelijke groet,

Namens Team Support Systems (050 317 66 75),

Gert Klooster (06 53 88 14 23)