Provincie Zuid-Holland

Woonbootbewoner Noordvliet neemt bevel tot verwijdering serieus

Een inwoner van Naaldwijk heeft, voordat de provincie Zuid-Holland tot verwijdering van zijn woonschip over zou gaan, op maandag 6 september zelf zijn schip weggehaald. Hierdoor is voorkomen dat private en publieke kosten zijn gemaakt. Het woonschip lag in de Noordvliet in de gemeente Midden - Delfland.

Op 5 augustus 2003 heeft het College van Gedeputeerde Staten onder aanzegging van bestuursdwang aan de eigenaar van een woonschip laten weten dat zijn schip binnen zes weken verwijderd moest worden. Het schip lag in de Noordvliet, tegenover het natuurgebied 'De Vlietlanden'. In het streekplan Zuid-Holland West is opgenomen dat dit gebied niet voor verblijfsrecreatie is bedoeld. Ook de omgeving was niet blij met het woonschip. De Raad van State was het met de provincie eens en concludeerde op 23 juni 2004 dat het schip er niet mag liggen. Door Gedeputeerde Staten werd daarna besloten tot verwijderen van het woonschip. Bij verwijdering van het schip door de provincie worden de kosten op de eigenaar verhaald. De eigenaar heeft gekozen het schip zelf weg te halen.

Afstemming gemeente Midden - DelflandJuist vanwege de kwetsbaarheid van het aangrenzende natuurgebied en de hoge landschapswaarden is goede afstemming van beleid van provincie en gemeente van belang. Daarom is het handhavend optreden tegen het woonschip in nauw overleg gegaan met het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Midden - Delfland.

Verordening watergebiedenHet werkingsgebied van de Verordening watergebieden en pleziervaart Zuid-Holland bestaat uit de watergebieden die vallen binnen de grenzen van het landelijk deel van een gemeente. De nadruk van de Verordening ligt op het behoud en versterking van de hoge landschap - en natuurwaarden. Dat wordt onder meer bereikt door paal en perk te stellen aan steigers, bergruimtes en het innemen van ligplaatsen.

Bron: Afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22