GroenLinks Tweede-Kamerfractie 9 september 2004 14:20 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil betere spoedeisende hulp

( 9 september 2004)

Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over spoedeisende hulp artsen (9 september 2004)


1. Hebt u kennisgenomen van de NOVA-uitzending 'Spoedeisende hulp artsen vaak niet voldoende gespecialiseerd' van 8 september jl?


2. Hoe beoordeelt u de situatie dat er alleen een onervaren arts aanwezig is op een spoedeisende hulp afdeling arts? Hoe vaak komt deze situatie voor?


3. Hoe beoordeelt u de situatie dat een onervaren arts iemand moet reanimeren alleen op grond van zijn of haar theoretische kennis en met hulp van de verpleegkundigen?


4. Hoe beoordeelt u de situatie dat de onervarenheid van de arts regelmatig leidt tot het stellen van verkeerde diagnoses?


5. Hoe beoordeelt u de situatie dat er geen nadere opleidings- en ervaringseisen worden gesteld aan de artsen die werken op de spoedseisende hulpafdeling? Deelt u de mening dat die eisen wel snel gesteld dienen te worden? Wie acht u daarvoor verantwoordelijk?


6. Wat bent u verder van plan te ondernemen om de kwaliteit van de spoedeisende hulp snel te verbeteren?


7. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het Algemeen Overleg ziekenhuiszorg op 16 september a.s.? Is het mogelijk voor die tijd ook het rapport over spoedeisende hulp van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de kamer te sturen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -