Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

9 september 2004

Veerman neemt maatregelen ter bescherming van ganzen in rustgebieden

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid heeft vandaag maatregelen aangekondigd ter bescherming van overwinterende ganzen in zogenaamde fourageergebieden. Tegelijkertijd komt Veerman jagend Nederland tegemoet door de jacht op overig wild in de rustgebieden onder strikte voorwaarden toe te staan.

In een brief aan de Tweede Kamer wijst Veerman op de overeenstemming over jacht, beheer en schadebestrijding die in constructief overleg is bereikt door de betrokken partijen (IPO, LTO Nederland, de Vogelbescherming, Natuurmonumenten, de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging, Staatsbosbeheer, De Landschappen en het ministerie van LNV). Partijen zijn het eens geworden over twee uitgangspunten: de opvangfunctie van de fourageergebeiden moet optimaal worden benut; anderzijds moeten reguliere activiteiten op het gebied van jacht, beheer en schadebestrijding op de gebruikelijke wijze voortgang kunnen vinden.

Op grond van deze overeenstemming op hoofdlijnen heeft minister Veerman besloten tot het volgende regime:


1.
Tot 12.00 uur zijn jacht, beheer en schadebestrijding in fourageergebieden niet toegestaan om de ganzen in de gelegenheid te stellen om vanuit de slaapplaatsen zonder verstoring te zoeken naar plaatsen om te fourageren.


2.
Na 12.00 uur zijn jacht, beheer en schadebestrijding toegestaan zolang een afstand van tenminste 500 meter tot fouragerende ganzen in acht wordt genomen. Hiermee wordt verstoring voorkomen.


3.
Tot 1 januari is het toegestaan om van tevoren gepland eenmalig één dag per jachtveld te jagen van een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang onder voorwaarde dat deze activiteit binnen het kader van de wildbeheereenheid wordt afgestemd tussen betrokkenen zodat ook rekening wordt gehouden met de grootte van de gebieden en er niet overal tegelijkertijd gejaagd wordt en afdoende rekening wordt gehouden met de fourageerfunctie.

Veerman schrijft aan de Kamer zich bewust te zijn van de .grote vraagtekens. bij deze regeling van natuurbeschermingorganisaties zoals de Vogelbescherming en Natuurmonumenten. Daarom maakt de minister zich sterk voor een intensieve monitoring van de effecten van de maatregelen. Die zullen tijdens en na het jachtseizoen (15 oktober t/m 31 december) worden geëvalueerd. Veerman zegt de Kamer ook toe dat hij de maatregelen na een jaar opnieuw in overweging zal nemen op grond van de evaluaties.

Voor de winter van 2004-2005 zullen de provincies in totaal 80.000 hectare gras- en akkerland aanwijzen als rust- en fourageergebied voor ganzen. Naar verwachting zal per 1 oktober 55.000 hectare zijn aangewezen; de rest volgt in de loop van het najaar. De schade die boeren lijden door fouragerende ganzen wordt na taxatie door het Faunafonds vergoed.

09 sep 04 13:44