Praktijkonderzoek Veehouderij

Opening Zichtstal Biologische varkenshouderij Praktijkcentrum Raalte

De stichting "Varkens in Zicht" wil de openstelling van de varkensbedrijven voor de burger / consument bevorderen. Dit gebeurt door haalbare en betaalbare bedrijfsaanpassingen te subsidiëren, waardoor het houden van varkens echt zichtbaar en toegankelijk wordt gemaakt. Daarnaast zorgt de stichting voor informatie over de varkenshouderij op bedrijven en voor de publiciteit in de media.

Ontstaan

De afgelopen jaren is onder de varkenshouders het besef gegroeid dat de ruimte om te ondernemen in de varkenshouderij in dialoog met de samenleving moet worden verworven. Deze dialoog vraagt een voortdurend contact tussen varkenshouder en u als burger en consument. Niet alleen via de media, maar vooral ook door te laten zien hoe de hedendaagse varkenshouderij werkt. Daar hoort de biologische varkenshouderij ook bij. Op het Praktijkcentrum Raalte kan de bezoeker inzicht krijgen in deze wijze van varkens houden. Kom ook kijken en vorm uw eigen mening.

De biologische tak van het Praktijkcentrum Raalte is recentelijk volledig nieuw gebouwd. De zichtstallen bieden ruimte aan 100 zeugen en 700 vleesvarkens. Ook is er sprake van weidegang voor zeugen. De bezoeker kan zowel in de stallen als buiten kijken. Er is zelfs een mooi wandelpad aangelegd om het weiland, zodat men zowel van de varkens als van het mooie Salland kan genieten. De opdracht aan het Praktijkcentrum Raalte is om deze biologische vorm van varkens houden te verbeteren voor zowel de dieren als de varkenshouder. Daartoe worden proeven gedaan met mechanisatie, automatisering, voeding, stallen. Daarbij wordt vooral gelet op het gedrag en welzijn van de dieren en natuurlijk ook op gezondheid en groeiresultaten.
Het Praktijkcentrum Raalte voelt zich verantwoordelijk voor de huisvesting van en omgang met varkens op hun proefbedrijf. Het centrum combineert maatschappelijk en economisch verantwoord produceren en nodigt permanent burgers uit om naar hun stallen en dieren te komen kijken.
Door de presentatie als zichtstal van de stichting "Varkens in Zicht" is deze stal opgenomen in een landelijk netwerk van zichtstallen. Wij wensen van harte dat velen, jong en oud, van deze gelegenheid gebruik zullen blijven maken om, op basis van inzicht, een eigen mening te vormen over de moderne varkenshouderij.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 09-09-2004 13:35.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl