UPC NEDERLAND

GOUDEN BEELDEN - Regisseur Bob Rooyens wint Carrière Award

Bussum, 9 september 2004 - Televisieregisseur Bob Rooyens (63, Nigtevecht) heeft de Carrière Award 2004 gewonnen. Dat maakte Willem van Beusekom, juryvoorzitter van de Gouden Beelden, vandaag bekend. De Carrière Award wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting Nederlandse Academy Awards aan een televisiepersoonlijkheid die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse televisie. De oeuvre-prijs werd in voorgaande jaren reeds gewonnen door Henny Stoel (2003), Bart de Graaf (2002, postuum) en Aart Staartjes (2001).

Uit het juryrapport:

Een Carrière Award kan nu nog altijd betekenen dat iemand op vrijwel alle momenten een stempel heeft kunnen drukken op de ontwikkeling van de televisieprogramma's in ons land.

De laureaat van dit jaar heeft televisie in Nederland en ook daarbuiten ingrijpend veranderd. Hij begon in een tijd waarin camera's vanaf rotsvaste posities personen vastlegden, die nauwelijks van plaats wisselden. Hij vond dat televisie moest swingen, de camera mocht in- en uitzoomen, hij begon te experimenteren.

Heel veel dat nu met technische hoogstandjes mogelijk is, introduceerde hij handmatig, Door zijn invloed als regisseur veranderde televisie, werd televisie jong en dynamisch en werd de moderne, innoverende vormgeving geboren.

Hij heeft talloze programma's op zijn conto, zoals het popprogramma 'Moef Ga Ga', amusementsshows als 'Een paar Apart' en 'Wedden Dat', comedy zoals 'Een citroentje met suiker', en klassieke programma's, ook voor WDR en ARTE.

Hij won er talloze prijzen mee, van Nipkow Schijf tot Rozen van Montreux. Zijn Batman-aflevering van 'Moef Ga Ga' werd tot Stedelijk Museum-kunst verheven. Zijn kennis en kunde droeg hij over aan een groot aantal regisseurs uit een nieuwe generatie.

Een mooiere winnaar van de Carrière Award 2004 kan het televisievak zich eigenlijk niet wensen: Bob Rooyens.

Reactie Bob Rooyens 'Het is erg surrealistisch. Vanochtend stond ik op het punt een boom om te hakken en nu zit ik hier. Deze prijs is voor mijn hele oeuvre en dat betekent dat ik voorzichtig moet zijn. Je zou kunnen zeggen: ik heb die prijs dus nu stop ik ermee. Maar dat doe ik dus niet. Joop van den Ende heeft deze prijs ook gewonnen en hij is niet gestopt. Dus ik ook niet!'

Vakjury De jurering voor de Carrière Award en de Gouden Beelden vindt plaats conform het juryreglement van NATAS - The National Academy of Television Arts and Sciences. Voor de Carrière Award vinden geen nominaties plaats. De winnaar van deze Nederlandse Lifetime Achievement Award wordt bepaald door de deeljuryvoorzitters, onder voorzitterschap van algemeen juryvoorzitter Willem van Beusekom. Er zijn elf vakjury's voor de categorieën Amusement, Comedy, Documentaire, Drama, Informatie, Jeugd, Kunst & Cultuur, Muziek, Nieuws & Evenementen, Sport en Interactief: de UPC Digital Award. De nominaties voor de Gouden Beelden voor de categorieën Beste Acteur en Beste Actrice worden vastgesteld door de gezamenlijke jury's van de categorieën Drama en Comedy. De nominaties voor de TV-Persoonlijkheid van het Jaar worden bepaald door de deeljuryvoorzitters in overleg met hun jury's, onder voorzitterschap van algemeen juryvoorzitter Willem van Beusekom.

Stichting Nederlandse Academy Awards De Stichting Nederlandse Academy Awards organiseert sinds 1995 de uitreiking van de Gouden Beelden. Daarvoor werkt de stichting samen met de International Council van NATAS, de organisatie die in Amerika verantwoordelijk is voor de toekenning van de Emmy Awards. Een vakjury van 130 programmamakers maakt jaarlijks een keuze uit de beste Nederlandse televisieprogramma's en -personen uit het voorgaande televisieseizoen. Er zijn Gouden Beelden in de categorieën Amusement, Comedy, Documentaire, Drama, Informatie, Jeugd, Kunst & Cultuur, Muziek, Nieuws & Evenementen, Sport en Interactief: de UPC Digital Award. Daarnaast zijn er Gouden Beelden in de volgende persoonlijke categorieën: Beste Acteur, Beste Actrice, TV-Persoonlijkheid van het Jaar en de Carrière Award. De Gouden Beelden voor Beste Cameraman, Beste Geluidsman, Beste Montage, de Oeuvre Award Camera en de Oeuvre Award Montage zijn eerder dit jaar uitgereikt, tijdens de AV Manifestatie in Hilversum.

= = =