ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: onderzoek ICT in gezondheidszorg

Zorg voor ICT blijft achter in de gezondheidszorg

Utrecht, 9 september 2004 - Directeuren van ziekenhuizen, thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en andere zorginstellingen hechten veel belang aan ICT Governance. Toch wordt het in de praktijk nog weinig toegepast. Leden van de Raad van Bestuur en directieleden vinden overigens dat ze verder zijn met ICT Governance dan ICT managers. Dit zijn de hoofdconclusies uit een onderzoek dat Elsevier Gezondheidszorg en Ernst & Young hebben uitgevoerd naar de status van ICT Governance in de sector Gezondheidszorg. De onderzoeksresultaten worden vandaag gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Automatiseringsdag in Arnhem.

Een aantal van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn:


- Slechts 29 procent van de 112 ondervraagde respondenten vindt dat het topmanagement zich vanuit het bedrijfsperspectief bewust is van ICT ontwikkelingen. Bij de Raad van Bestuur leden is 49 procent het hiermee eens. Bij de hoofden ICT is slechts 6 procent het volledig met deze stelling eens.


- 64 procent is het niet eens met de stelling dat ICT regelmatig op de agenda van het topmanagement staat en op gestructureerde wijze behandeld wordt. Ook 42 procent van de Raad van Bestuur leden is het hiermee niet eens. Van de hoofden ICT geeft maar liefst 94 procent aan het niet volledig eens te zijn met deze stelling.

'We zien verder dat 43 procent van de respondenten het eens is met de stelling dat het topmanagement regelmatig en adequaat geïnformeerd wordt over ICT en ICT projecten. Toch is maar 17 procent het volledig eens met de stelling dat de kwaliteit van de ICT dienstverlening wordt gemeten en gerapporteerd aan het topmanagement. Je vraagt je dan toch af waarover je geïnformeerd wordt', zegt Nico Huizing, partner van Ernst & Young EDP Audit. 'Ook zien we dat slechts 12 procent het volledig eens is met de stelling dat de eindgebruikers tevreden zijn over de kwaliteit van de ICT. Wat leveren de alsmaar groeiende ICT investeringen dan op?', aldus Huizing.

'Op de vraag of het topmanagement voldoende maatregelen heeft genomen om de ICT risico's te beperken geeft 80 procent aan het gedeeltelijk tot volledig mee eens te zijn. Aan de andere kant zegt 68 procent dat niet door een onafhankelijke partij wordt vastgesteld of de ICT doelstellingen worden gerealiseerd en of de ICT worden beheerst. Op het gebied van prestatiemeting en risico management is nog veel te doen in de sector Gezondheidszorg.'

In samenwerking met de vakbladen ICTzorg en ZorgVisie van Elsevier Gezondheidszorg heeft Ernst & Young EDP Audit onderzoek gedaan naar de status van ICT Governance in de sector gezondheidszorg. Het onderzoek is uitgevoerd in de maanden juli en augustus van 2004 onder een groot aantal Nederlandse zorginstellingen. In totaal hebben 112 respondenten hun mening gegeven over vijftien stellingen op het gebied van ICT Governance.

Noot aan de redactie
Het onderzoek is op verzoek verkrijgbaar via de woordvoerder.