Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 9 september 2003

Europees zorgveld presenteert beleidsagenda aan Ministers van Volksgezondheid

Besluiten van Europese instellingen moeten een toets op de impact voor de gezondheid en gezondheidszorg, een Health Impact Assessment (HIA), bevatten. Europese beroepsstandaarden en -codes zijn gewenst om de kwaliteit van de gezondheidszorg in de Unie te bevorderen. Publiekscampagnes zijn nodig om de burger te informeren over gezondheidsbevordering en over het omgaan met ouder worden. Dit zijn enkele aanbevelingen die 440 'decision makers' in de gezondheidszorg uit de 25 lidstaten van de Europese Unie vandaag in Den Haag hebben vastgesteld. De voorzitter van de conferentie Shaping the EU Health Community, NPCF-directeur Iris van Bennekom, zal de aanbevelingen persoonlijk aan de 25 Europese Ministers van Volksgezondheid aanbieden.

De Europese zorgagenda

Het zorgveld besprak de raakvlakken tussen Europees beleid en de financiering, organisatie en kwaliteit van de gezondheidszorg in de 25 lidstaten, vanuit het perspectief van de Europese zorgconsument. Dit leidde tot de volgende aanbevelingen op de zes hoofdthema's:


1. Public health en interne markt. De EU-markt reguleert alcohol, tabak en voedsel en hiermee samenhangende diensten zoals reclame. Hierdoor heeft de EU in potentie een grote invloed op de gezondheid van de burger. Daarom moeten besluiten van Europese instellingen een toets bevatten op de impact voor de gezondheid en gezondheidszorg, een Health Impact Assessment (HIA).


2. Grensoverschrijdende zorg. Goede zorg over de grens vereist uniforme informatie over aanbod, kwaliteit, prijs en beschikbaarheid. Hiervoor zijn Europese beroepsstandaarden en -codes nodig.


3. ICT in de zorg (E-Health) is voor de consument en de aanbieders van zorg een essentieel instrument om weloverwogen keuzes te maken op het gebied van zorg. Daarom dienen de Ministers van Volksgezondheid een integrale visie te ontwikkelen over de integratie van ICT in de zorg.


4. Geneesmiddelen. Meer inzicht is nodig in de werking van geneesmiddelen, het voorschrijven en consumeren hiervan en de prijsvorming. De therapeutische meerwaarde moet leidend zijn voor alle partijen in de zorg: industrie, consumenten en beroepsbeoefenaren.


5. Eerstelijnszorg. Het eerste contact van de consument met de gezondheidszorg verloopt via de zogeheten eerste lijn. Daarom moet eerstelijnszorg integraal worden opgenomen in de beleidsvorming. Indicatoren dienen hiertoe te worden ontwikkeld.


6. Ouderenzorg. Publiekscampagnes voor ouderen zijn nodig om hun gezondheid te bevorderen zodat zij zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven.

De conferentie

De driedaagse conferentie Shaping the EU Health Community was een initiatief van het Nederlandse zorgveld in samenwerking met Europese partners. De deelnemers kwamen bijeen om kennis en expertise uit te wisselen en om een gezamenlijke zorgagenda voor de Europese Unie vast te stellen. De voorzitter van de conferentie, Iris van Bennekom, noemt de conferentie geslaagd en is enthousiast over de bereidwilligheid van de Europese vertegenwoordigers van de gezondheidszorg om gezamenlijk te werken aan een goede gezondheidszorg in de EU.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie en Zorgverzekeraars Nederland - verslagen en documenten zijn te vinden op www.euhealthcommunity.org