CNV BEDRIJVENBOND

CNV BedrijvenBond: Arriva-personeel én reizigers in de knel

'Noordelijke provincies hollen openbaar vervoer uit'

Met een ordinaire bezuiniging van 7,5 miljoen euro hollen de provincies Groningen en Drenthe het busvervoer in de regio enorm uit. Dat stelt vakgroepbestuurder Emiel Peper van CNV Stads- en streekvervoer. Het effect van de bezuiniging is volgens hem niet een efficiënter vervoer - zoals de provincies beloven - maar ontslagen bij Arriva en reizigers die niet meer kunnen rekenen op een bus.

Bij Arriva dreigen 90 medewerkers hun baan te verliezen door de bezuinigingsmaatregel. Volgens Peper zijn daar de laatste woorden tussen vakbond en Arriva nog niet over gesproken. 'Als het al nodig is om het chauffeurskorps uit te dunnen, dan vooraleerst niet via ontslag maar langs de weg van overplaatsing naar andere functies', stelt Emiel Peper.
Peper wil z'n pijlen ook nog richten op Provinciale Staten in beide provincies. 'Men moet zich er daar goed bewust van zijn dat hier hoogwaardige werkgelegenheid op het spel staat. En tevens dat veel burgers in de regio in een sociaal isolement raken omdat hen de gelegenheid wordt ontnomen er eens op uit te gaan. Als de bus niet meer langs komt, of veel minder vaak stopt, beperk je grote groepen mensen ernstig in hun mogelijkheden. In het algemeen gesproken dan. Als je daarnaast in ogenschouw neemt dat grote groepen mensen van de bus afhankelijk zijn om een bezoek te brengen aan ziekenhuis of school, dan kleurt het effect van deze maatregel meteen heel negatief.'

Voor nadere informatie
Emiel Peper (CNV Stads- en streekvervoer): 0 512 - 58 34 70 / 06 - 13 20 83 95
Wouter de Jong (persvoorlichting): 030 - 6 348 243 / 06 - 53 19 22 66

Houten, 9 september 2004


09 sep 04 13:50