CDA

CDA
09-09-04
'Mannen die hun vrouw dumpen in land van herkomst moeten worden bestraft'

Deze week is in de Tweede Kamer gesproken over het probleem van mannen die hun vrouw en kinderen achterlaten in het land van herkomst door hun paspoort in te pikken. Dit probleem speelt naast Marokko en Turkije ook in ander andere landen zoals Somalië, Tunesië en Egypte.

In dit debat heeft Tweede Kamerlid Mirjam Sterk onderstreept dat meer gedaan moet worden om deze vrouwen te helpen, maar ook om de daders aan te pakken. "We delen in de Kamer met elkaar dezelfde passie om deze vrouwen te helpen en de daders te bestraffen. Daarbij mag geen enkele mogelijkheid tot oplossing uitgesloten worden."

Sterk heeft aangegeven dat er vanuit het Nederlandse Consulaat meer moet gebeuren om de slachtoffers te ondersteunen. "Nu blijken de vrouwen geen eens toegang te krijgen tot het consulaat, omdat ze geen paspoort meer hebben." Tijdens het debat verwees de minister naar een particuliere organisatie die deze vrouwen bij zou moeten staan. Mirjam Sterk maakte hiertegen bezwaar. "Het gaat veelal om Nederlandse staatsburgers en we hebben als Nederland de plicht deze mensen bij te staan. Dit kunnen we niet simpelweg afschuiven richting een particulier initiatief."

Straffen

Verder heeft het CDA in het debat gepleit voor het straffen van de daders die hun vrouwen en kinderen op deze wijze dumpen in het land van herkomst. Voor niet-Nederlanders zal na vervolging en bestraffing moeten worden over gegaan tot het intrekken van de verblijfsvergunning en ongewenst verklaren. Daders met een dubbele nationaliteit zou het Nederlanderschap moeten worden ontnomen.

Sterk: "Dit zijn forse maatregelen, maar nodig als we het belang van integratie. Het is tijd dat wij als Nederland een krachtig signaal geven dat gelijkwaardigheid van man en vrouw in Nederland een grondrecht èn basiswaarde is. Alleen zo kunnen we echt iets betekenen voor een betere positie van kwetsbare groepen allochtone vrouwen in Nederland."