CDA

CDA
09-09-04
'Deal met crimineel soms nodig om bendes op te rollen'

Het sluiten van een overeenkomst met een crimineel is een uitzondering en dat moet ook zo blijven, vindt Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma, zo bleek deze week tijdens een debat hierover met minister Donner (Justitie)

"Deals kunnen alleen wanneer het nodig is om een hele grote zaak op te lossen. Een spiering uitwerpen om een kabeljauw te vangen", aldus Van Haersma Buma.

Verder zal de verklaring overtuigend moeten zijn. Vage beschuldigingen aan het adres van de companen zijn niet voldoende. Van Haersma Buma: "Daarbij moet dan wel gelden dat, wanneer in het genoemde uitzonderlijke geval besloten wordt om een deal te sluiten, het OM ook wel de armslag moet hebben om die deal dan te sluiten."

Daarom heeft de CDAer in het debat voorgesteld om de mogelijkheid van strafvermindering die het OM kan overeenkomen te verhogen van een derde van de straf naar de helft. "Dit betekent niet dat criminelen niet achter de tralies horen, maar wel dat liever een hele criminele bende lange tijd achter de tralies gaan, dan een kleinere crimineel die toch maar korte tijd zou zitten."