Socialistische Partij

Graaicultuur OCW aanleiding voor spoeddebat

09-09-2004 * Onrechtmatig aan topambtenaren uitgekeerde bonussen en extra's moeten worden teruggevorderd. Dit stelt SP-Kamerlid Fenna Vergeer in een reactie op een rapport van de Algemene Rekenkamer. "Ik kan me heel goed voorstellen dat de uitkomsten van het rapport ook personele gevolgen zullen hebben. Minister Van der Hoeven geeft aan dat het voornamelijk juridische onvolkomenheden zijn en dat personeelsdossiers niet op orde zijn, maar daar neem ik geen genoegen mee. Ik vind een spoeddebat op zijn plaats."

De topambtenaren bij OCW hebben hogere bonussen en extra's ontvangen dan volgens de eigen regels van het ministerie is toegestaan, blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer. Het onderzoek was ingesteld na een klokkenluiderbrief aan de oppositie partijen afgelopen mei.

Fenna Vergeer Vergeer: "Deze berichten over het ministerie zijn nog erger dan ik had verwacht. Onrechtmatige extra's oplopend tot 10.000 Euro, bonussen voor nieuwe medewerkers voor goed presteren, en twee directeuren bij die in 2003 onrechtmatig voor maar liefst 54.000 Euro aan taxikosten declareerden. En dit alles in een periode dat op scholen de financiële situatie steeds kariger wordt. Onmiddellijk terugvorderen, dat gegraaide geld!"

"Als gevolg van bezuinigingen verliezen 12.500 leraren hun baan. De voorzitter van de onderwijsbond Dhr. Dresscher voorspelde deze week al `vollere klassen, minder aandacht voor leerlingen en meer werkdruk'. En ondertussen stoppen de topambtenaren bij OCW elkaar extra'tjes toe. Dat is niet alleen onrechtmatig, ik vind het ook moreel onverantwoordelijk," aldus Fenna Vergeer.

De SP wil een spoeddebat met Minister van der Hoeven, om te vragen welke gevallen en welke personen met deze affaire betrokken zijn. Ook zal Vergeer maatregelen eisen tegen die personen, zodat er eindelijk eens schoon schip wordt gemaakt op dit departement.