Politie Groningen

Persberichten donderdag 9 september 2004

provincie Groningen, 09-09-2004 -

Groningen: overvaller gepakt dankzij alerte getuige
De politie heeft donderdagochtend in de Zaanstraat een 22-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden voor diefstal met geweld en afpersing. De dakloze man had een personeelslid van een tankstation op de Van Ketwich Verschuurlaan overvallen en een onbekend geldbedrag buit gemaakt. Een 18-jarige jongen uit Groningen zag vervolgens de overvaller uit het tankstation komen rennen. Hij besloot de verdachte te volgen en met zijn mobiele telefoon de politie te alarmeren. Ook hield de jongen de politiemeldkamer op de hoogte van de positie van de overvaller. De meldkamer positioneerde meerdere politieautos op strategische plekken. Met behulp van de alerte getuige kon de verdachte op de parkeerplaats van de Zaanstraat door de politie worden ingerekend. Bij onderzoek aan de kleding van de verdachte trof de politie in een plastic zak een hoeveelheid geldbiljetten aan. Het geld werd inbeslaggenomen. Het roofcoördinatieteam van Regiopolitie Groningen stelt een nader onderzoek in. De getuige kreeg van de politie een presentje voor zijn handelende optreden.

Groningen: Stadjer op gestolen fiets
De politie heeft woensdagmiddag op het Gedempte Zuiderdiep een 23-jarige man uit Groningen aangehouden voor diefstal en heling. Politieagenten zagen de man op een damesfiets rijden en constateerden daarnaast dat het slot van de fiets verwijderd was. De Stadjer verklaarde de fiets van een vriend te hebben geleend. Op het politiebureau bleek dat de fiets in juni van dit jaar vanaf de Wibenaheerd was gestolen. De eigenaresse krijgt haar eigendom binnenkort terug. De verdachte mocht na verhoor het politiebureau verlaten.

Groningen: roodlichtcontrole
In de Nieuwe en Oude Ebbingestraat heeft de politie woensdagochtend een roodlichtcontrole gehouden. In totaal werden 600
verkeersdeelnemers gecontroleerd. Hiervan reden 42 bestuurders door het rode licht. De controle duurde anderhalf uur.

Groningen: aanrijding leidt tot inbeslagname auto
De politie heeft woensdagochtend op de Griffeweg de personenauto van een 26-jarige man uit Szczecin (Polen) in beslag genomen. De Pool had op de kruising met de Boermandestraat geen voorrang verleend aan een 49-jarige man uit Groningen. Een aanrijding was het gevolg, waarna de politie werd gewaarschuwd. De politie constateerde dat de verdachte reed zonder geldige kentekenplaat en verzekering. Het voertuig werd vervolgens inbeslaggenomen. De Pool werd op het politiebureau gehoord. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: bromfietser gewond na ongeval
Een 18-jarige jongen uit Groningen is woensdagochtend op de kruising Stadsweg met de P. Waijerstraat gewond geraakt bij een
verkeersongeval. De jongen reed op zijn bromfiets en verleende op de kruising geen voorrang aan een 32-jarige automobilist uit Groningen. De bromfietser kwam ten val en raakte gewond. Met onbekend letsel werd hij naar het ziekenhuis gebracht. De brommer werd voor technisch onderzoek naar het politiebureau gebracht. De auto werd afgesleept. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Groningen: 39 bekeuringen bij gordelcontrole
De politie heeft woensdagmiddag op de Paterswoldseweg een gordelcontrole gehouden. Van de in totaal 255 passerende voertuigen droegen 34 bestuurders geen gordel. Tijdens de controle constateerde de politie dat een 30-jarige automobilist uit Groningen de busstrook volgde. De Stadjer werd hierop staandegehouden. Tijdens het bekeuringgesprek bemoeide zijn drie jaar jongere broer zich met het gesprek. Hierop beledigde de 27-jarige Stadjer de bekeurende politieagent in woorden. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij het politiebureau verlaten. De verdachte kreeg bij vertrek een dagvaarding uitgereikt. Tijdens de controle werden naast de gordelovertredingen nog enkele bekeuringen uitgereikt.

Groningen: meisje gewond na aanrijding
Een 15-jarig meisje uit Westerbroek is woensdagmiddag op de kruising Winschoterweg met de Duinkerkenstraat gewond geraakt bij een verkeersongeval. Het meisje reed op haar fiets en verleende op de kruising geen voorrang aan een 34-jarige automobilist uit Eelde. Het slachtoffer kwam via de voorruit van de auto ten val. Zij werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van de aanrijding een rapportage gemaakt.

Groningen: 381 bekeuringen bij snelheidscontroles
De politie heeft woensdag enkele snelheidscontroles gehouden. Op de Hooghoudtstraat werd in de ochtenduren de snelheid gemeten. Van de in totaal 610 geregistreerde voertuigen reden 134 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan. Woensdagmiddag werd ook op de Europaweg een snelheidscontrole gehouden. Hier werden 1200 automobilisten gecontroleerd. Hierbij reden 155 bestuurders te hard. De snelste rijder reed op deze weg 82 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan. Op de Hooghoudtstraat werd woensdagmiddag wederom de snelheid gemeten. Dit maal reden 92 bestuurders van de in totaal 450 geregistreerde voertuigen te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 88 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan.

Scharmer: auto in de sloot
Een 26-jarige automobiliste uit Harkstede is woensdagnacht op de Hoofdweg in Scharmer met de auto in de sloot geraakt. Zij en haar 31-jarige huisgenoot die bij haar in de auto zat, raakten licht gewond. Volgens de verklaring van de bestuurster werd ze verblind door een tegenligger, waardoor ze de ter plaatse gelegen bocht miste. De auto raakte flink beschadigd en is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Zevenhuizen: rijbewijs ingevorderd van alcomobilist
Een 22-jarige automobilist uit Nuis moest woensdagnacht zijn rijbewijs inleveren, nadat hij op de Oudestreek in Zevenhuizen was betrapt op het rijden onder invloed. Bij controle aan het politiebureau bleek dat hij ruim 1.5 promille alcohol inj zijn bloed had. De politie maakt proces-verbaal op.

Garmerwolde: automobiliste van de weg tengevolge van aanval epilepsie Een 25-jarige inwoonster van Groningen is woensdagavond op de Provincialeweg N360 bij Garmerwolde, vermoedelijk tengevolge van een epileptische aanval, met haar auto van de weg geraakt en in de sloot langs het fietspad beland. Daarbij raakte de auto flink beschadigd en leek het alsof het slachtoffer ernstig gewond was en bekneld zat in de auto. Aan de hand van de melding rukten de hulpverleningsdiensten, waaronder de traumaheli, met groot materieel uit. Ze kon vrij snel uit het voertuig worden gehaald en is daarna voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Het verkeer is gedurende de bergingswerkzaamheden omgeleid.

Appingedam: vernieling rondvaartboot
De eigenaar van een rondvaartboot die in de jachthaven van Appingedam lag aangemeerd (Overdiep) heeft woensdag aangifte gedaan van verschillende vernielingen die zijn toegebracht aan de boot en enkele goederen. Dit moet zijn gebeurd van vrijdag op zaterdag na de gondelvaart. Onder meer was het luik vernield en de verlichting stukgetrokken. Een brandblusser was leeggespoten en een mast was omgebogen. Tafels en zwemvesten zijn in het water gegooid. De eigenaar mist verder enkele nieuwe zwemvesten, een stroomaggregaat en frisdrank, bier en sterke drank. De politie is op zoek naar getuigen die iets over deze vernielingen en diefstallen weten. Zij kunnen contact opnemen met de politie in Delfzijl telefoon 0900-8844 (lokaal tarief).

Snelheidscontroles
De politie heeft in de provincie woensdag weer verschillende snelheidscontroles gehouden. Op de Diepswal in Zevenhuizen (80 km/u) werden 674 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 9 te hard (hoogste 100 km/u). Op de Bakkerom bij Boerakker passeerden 202 voertuigen de radarcontrole. Daarvan reden er 5 te hard op een gedeelte waar maximaal 80 mocht worden gereden. De hoogst genoteerde reed 99 km/u. Op de Industrieweg in Hoogezand (50 km/u) werden 589 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 87 te hard. De hoogst genoteerde reed 85 km/u. Op de Beumeesweg in Alteveer reden 74 weggebruikers te hard binnen de bebouwde kom (50 km/u). De hoogst genoteerde reed 87 km/u. In totaal werden 198 voertuigen gecontroleerd. Op de Blijhamsterweg in Winschoten (50 km/u) werden 681 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 36 te hard. De hoogst genoteerde reed 72 km/u. Op de Tweekarspelenweg bij Bellingwolde werden 42 voertuigen gecontroleerd met de laser. In elf gevallen reden bestuurders te hard. Ter plaatse gold een maximumsnelheid van 80 km/u. De hoogst genoteerde reed 123 km/u. In Schildwolde werd op de Meenteweg gecontroleerd bij wegwerkzaamheden waar een maximumsnelheid van kracht was van 30 km/u. Er werden 15 bestuurders bekeurd voor een overtreding. De hoogst genoteerde reed 61 km/u. Verder vonden er nog controles plaats in de omgeving van Lauwersoog, langs het Aduarderdiep, de Waardweg bij Grijpskerk en op het Hoendiep bij De Poffert. Dat leverde in totaal 21 overtredingen op.