Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

9 september 2004

Van Geel handhaaft gescheiden inzameling gft-afval

Nederland blijft groente- fruit- en tuinafval gescheiden inzamelen. Dat heeft staatssecretaris Van Geel (milieu) besloten naar aanleiding van een advies van het Afval Overleg Orgaan. Wel krijgen de gemeenten meer vrijheid bij het inzamelen.

Van Geel wil dat de Nederlandse gemeenten serieus werk blijven maken van het gescheiden inzamelen van gft-afval. Wel krijgen ze meer vrijheid bij het inzamelen, zodat meer met de lokale situatie rekening gehouden kan worden. Nu al kunnen gemeenten voor bepaalde wijken ontheffing krijgen van de verplichte gescheiden inzameling. In sommige (grootstedelijke) wijken is gescheiden inzamelen bijvoorbeeld weinig succesvol vanwege de vele hoogbouw.

Voor het verruimen van de ontheffingsmogelijkheden is een wetswijziging nodig. De staatssecretaris zal met een wetsvoorstel komen, zodat gemeenten in de toekomst:

zelf de frequentie van de gescheiden inzameling kunnen gaan bepalen (bijvoorbeeld de wintermaanden overslaan), alleen bepaalde fracties van het gft-afval kunnen inzamelen (bijvoorbeeld alleen tuinafval), ook andere afvalstromen met het gft mogen inzamelen (bijvoorbeeld luiers).

Op deze manier krijgen de gemeenten meer mogelijkheden om hun inzamelsysteem toe te spitsen op de lokale situatie en de contractafspraken met de afvalverwerkers, zonder dat het gescheiden inzamelen van gft in gevaar komt. VROM zal er ook op toezien dat gemeenten via de extra ontheffingen niet proberen om feitelijk te stoppen met het gescheiden inzamelen.

Gescheiden inzamelen van gft-afval zorgt ervoor dat er minder afval naar de Nederlandse afvalverbrandingsovens en stortplaatsen gaat. Doorgaans wordt het ingezamelde gft-afval tot compost verwerkt. In 2003 werd in Nederland 1,4 miljoen ton gft ingezameld, omgerekend zo'n 90 kg gft per inwoner.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18458 )