FNV

FNV klaagt medisch adviseur verzekeraar aan

Het Bureau Beroepsziekten van de FNV heeft namens een RSI-patient bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Zwolle een klacht ingediend tegen een medisch adviseur van het expertisebureau Cunningham en Boschman. Ook bij de Raad van Toezicht Verzekeringen is een klacht gedeponeerd. Het FNV-Bureau verwijt de arts bij het opstellen van een rapport over de RSI-patiënt in strijd te hebben gehandeld met de beroepscode voor medisch adviseurs, alsmede de gedragsregels voor de medische beroepsgroep. Dit advies is de voornaamste oorzaak dat de verzekeraar afziet van een minnelijke schikking met de werknemer en elke vorm van aansprakelijkheid afwijst.

Volgens Jan de Jong van Bureau Beroepsziekten is de handelswijze van de medisch adviseur op z'n zachtst gezegd manipulatief te noemen: "Passages uit het medisch dossier van mijn cliënt werden stelselmatig selectief of onvolledig overgenomen. Van andere stukken werd de aanwezigheid in het dossier ontkend, of conclusies werden volledig verdraaid. Zo kwam de arts tot de conclusie dat er geen sprake was van RSI in tegenstelling tot diagnoses van specialisten. Dit heeft niets te maken met een verschil van interpretatie. Het is een volledige verdraaiing en een bewust onjuiste weergave van feiten."

Ook stelt De Jong vast dat de medisch adviseur pertinent onjuiste feiten zonder feitelijke gronden aannam en daar verstrekkende conclusies aan verbond: "Zo schrijft zij bijvoorbeeld in haar advies dat zij gezien de studie die cliënt heeft gevolgd, aanneemt dat er ook pc-gebruik thuis is geweest. Maar mijn cliënt deed aan zelfstudie en gebruikte daarbij uitsluitend studieboeken juist vanwege zijn klachten."

Daarnaast voldoet het rapport aan de verzekeraar niet aan de meest elementaire eisen: het bevat bijvoorbeeld geen overzicht van de dossierstukken, waarop zij haar advies baseert.

De Jong: "Wij hebben geen andere conclusie kunnen trekken dan dat deze arts uiterst eenzijdig en volstrekt subjectief te werk is gegaan, hiermee bewust de belangen van mijn client in ernstige mate schadend."

De Jong zegt dat de medewerkers van Bureau Beroepsziekten deze praktijken in tal van dossiers tegenkomen. Bij een positieve uitspraak door het Tuchtcollege is de kans dan ook groot dat er nog tientallen klachten volgen.

Verzekeraars en expertisebureaus zijn mede verantwoordelijk voor het handelen van hun medisch adviseur. Volgens het FNV-Bureau lijkt het er sterk op dat verzekeraars sturend handelen richting hun medisch adviseurs om een gewenste uitkomst te krijgen. Zo kunnen zij betaling van claims op de lange baan schuiven of ontwijken.

De klacht tegen de medisch adviseur maakt onderdeel uit van een breder offensief dat Bureau Beroepsziekten FNV is gestart. Onlangs maakte het Bureau ook al een zaak aanhangig tegen een bedrijfsarts, die volgens het FNV-Bureau uitsluitend handelde in het belang van een werkgever.

Het Bureau sluit niet uit dat het ook andere disciplines uit de verzekeringswereld en de uitvoering van de sociale zekerheid juridisch gaat aanpakken.

9 september 2004