Artsen zonder Grenzen


Team uit Juba vallei, Somalië, uit voorzorg geëvacueerd donderdag 9 september 2004

Het team van Artsen zonder Grenzen in Marere (Juba vallei) in zuidelijk Somalië, is uit voorzorg geëvacueerd. Krijgsheer generaal Morgan heeft zn troepen naar Kismayo verplaatst en de geruchten zijn dat hij voor het weekend de stad aan zal vallen.

Artsen zonder Grenzen evacueerde haar team, omdat de route van Morgans troepen door de vallei loopt waarin Marere ligt. Door de troepenbewegingen zijn de spanningen in zuidelijk Somalië al opgelopen. De toegenomen instabiliteit komt op een erg ongelegen moment. De mensen zouden eigenlijk moeten oogsten, om de jaarlijkse periode van voedseltekorten door te komen, maar de oogst is mislukt, al voor het derde jaar op rij. Uiteindelijk zouden 100.000 tot 200.000 mensen getroffen kunnen worden. In het gebied rond Marere is zon 85 procent van de oogst verloren gegaan.

Artsen zonder Grenzen heeft een programma voor therapeutische voeding rond Marere voor Ogaden en de Bantoe-bevolkingen. De Bantoes zijn één van de meest gemarginaliseerde bevolkingsgroepen in Somalië. Het therapeutische voedingscentrum neemt 215 kinderen per maand op en via het aanvullende voedingscentrum krijgen 500 kinderen hulp. Het team is begonnen familierantsoenen te verdelen. AzG heeft ook een gezondheidspost in Marere. Tijdens de evacutie van het internationale team zet Somalische staf de activiteiten voort.
---