Provincie Noord-Holland

GS willen looptijd van spreidingsplan ambulancezorg met 2 jaar verlengen
De standplaatsen voor ambulances en de noodzakelijke wijzigingen in standplaatsen zijn opgenomen in het provinciale spreidingsplan ambulancezorg. Het plan bestrijkt de periode van 2001 tot en met 2004. Gedeputeerde staten willen de looptijd met 2 jaar verlengen tot eind 2006. Voordat zij een definitieve beslissing nemen, is er vóór 11 oktober 2004 gelegenheid om op dit voornemen van gedeputeerde staten te reageren.

Gedeputeerde staten zijn tot dit voornemen gekomen op grond van de volgende overwegingen:

1. De uitgangspunten die bij de opstelling van het spreidingsplan in 2000 zijn gehanteerd, zijn nog immer actueel. Dit geldt voor zowel de norm, dat een ambulance zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen 15 minuten na melding van een incident ter plaatse moet kunnen zijn als voor het modelmatige uitgangspunt dat een meldkamer gemiddeld 2 minuten over de verwerking van een melding doet.

2. De komende 2 kalenderjaren zullen zich naar verwachting geen grote knelpunten voordoen in het bereik vanaf een standplaats. GS gaan er vanuit dat de huidige procedure voor een tussentijdse herziening van het spreidingsplan voor de deelregios Amstelland/de Meerlanden en Amsterdam vóór 2005 leidt tot een afronding en daarmee tot een oplossing van de bestaande problematiek in deze subregios.

3. Wanneer in de komende 2 kalenderjaren blijkt dat het wenselijk of noodzakelijk is om op korte termijn wijziging te brengen in de locatie van één of meer standplaatsen in een (deel)regio, dan biedt de procedure voor een tussentijdse en partiële herziening van het spreidingsplan daartoe uitkomst. Tot geringe aanpassingen van het minimum en maximum aantal ambulances kunnen GS besluiten zonder de procedure voor herziening van het spreidingsplan te volgen. Dit is geregeld in § 2.18 van de Nota Ambulancezorg in Noord-Holland 2001-2004.

4. Het landelijke referentiekader voor de spreiding en beschikbaarheid van ambulancezorg geeft geen aanleiding het spreidingsplan aan te passen. Enerzijds geeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zelf aan, dat van het referentiekader mag worden afgeweken, wanneer daardoor betere resultaten mogelijk zijn. Anderzijds heeft de provincie in januari 2003 onderzoek laten verrichten waaruit bleek dat het provinciale spreidingsplan een groter bereik met zich meebrengt dan de voorstellen die ten grondslag hebben gelegen aan het referentiekader.

In de notitie Ambulancezorg, tussenstand 2004, die GS op 17 augustus 2004 hebben vastgesteld, gaan zij eveneens in op de verlenging van de looptijd van het vigerende spreidingsplan met 2 jaar.

Het Spreidingsplan Ambulancezorg in Noord-Holland 2001-2004 maakt onderdeel uit van de Nota Ambulancezorg in Noord-Holland 2001-2004. Beide notas kunt u onderaan deze pagina downloaden.

Iedere belanghebbende kan tot 11 oktober 2004 reageren op het voornemen van GS om de looptijd van het spreidingsplan te verlengen tot 1 januari 2007. De reactie moet vóór 11 oktober schriftelijk worden gestuurd aan:

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland
Postbus 3007
2001 DA Haarlem

Voor vragen kunt u terecht bij de heer L. Christensen, telefoon (023) 514 34 67 of e-mail: ChristensenL@Noord-Holland.nl. tussenstand ambulancezorg

nota ambulancezorg 2001 - 2004

L. Christensen 9 september 2004