Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

BNN zoekt jongeren die lijden aan een ongeneeslijke ziekte

09-09-2004
BNN is bezig met de voorbereidingen voor een nieuw tv-programma. Dit programma moet over drie jongeren gaan in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, die lijden aan een ongeneeslijke ziekte en daardoor een kortere levensverwachting hebben. De populaire omroep is op zoek naar jongeren die hieraan willen meewerken.

De bedoeling van het nieuwe programma is om een directe en open manier jongeren aan het woord te laten over hoe zij omgaan met de wetenschap dat ze waarschijnlijk minder lang te leven hebben dan hun leeftijdsgenoten. Waar loop je tegenaan? Wat voor keuzes moet je maken? Wat verandert het aan je en wat is er nog, of juist nu, belangrijk voor je? Het programma zal de vorm van een 'docusoap' krijgen en de jongeren volgen gedurende 7 maanden, waarbij ook het medische verloop van de ziekte in beeld komt.

Het programma wil een positieve uitstraling hebben. Dit hoopt men te bereiken door met de jongeren een aantal acties te ondernemen, die zij voor hun overlijden nog willen of moeten doen. Het gaat hier niet alleen om speciale wensen, maar ook om bijvoorbeeld praktische zaken. In totaal zullen de drie jongeren zeven 'wensen' mogen laten uitkomen. Deze kunnen te maken hebben met het naderende afscheid (b.v. praktische acties betreffende uitvaart), een soort idealistisch karakter hebben (`zó wil ik de wereld of nabestaanden straks achterlaten') of simpelweg een langgekoesterde droom zijn die ze graag vervuld willen hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

* een oud conflict oplossen of iemand excuses aanbieden
* iets aan het uiterlijk veranderen wat diegene altijd graag gewild had (lang haar, tattoo laten zetten)

* een favoriet (tv/radio-)programma presenteren
* iemand de liefde verklaren

* iemand zoeken die uit het oog is verloren
* wedstrijd aangaan tegen (top)sporter (favoriete sport van jongere)
* helderziende opzoeken om iets over naderende dood aan de weet te komen

* etc.

Het is niet de bedoeling dat het een 'spectaculair' programma wordt. Zonder de ernst van de ziekte uit het oog te verliezen hopen de programmamakers de thematiek bespreekbaar te maken onder jongeren en te kunnen laten zien dat deze jongeren extra bagage hebben, maar wel ook 'gewoon jong' zijn.

Mocht dit je aanspreken en wil je meer informatie? Mail dan naar laura@skyhightv.nl. Maar je kan ook contact zoeken met Jacquelien Noordhoek van de NCFS om eerst even met haar van gedachten te wisselen over deze oproep.

De contactgegevens op een rij:

Jacquelien Noordhoek, contactpersoon vanuit de NCFS telefoon: 035 - 647 92 57
e-mail: info@ncfs.nl

Laura Witbraad, productie SkyHigh TV
telefoon: 035 - 626 30 00
laura@skyhightv.nl

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl