Nederlandse Politiebond


Gedragscode politie-acties

Gepubliceerd: donderdag 09 september 2004.

Wat zijn bij de komende vakbondsacties in de politiesector de spelregels? De vier landelijke politiebonden hebben daarover eind vorig jaar de volgende afspraken gemaakt met de Raad van Hoofdcommissarissen.


* Alle actievoerders worden door de korpsen geregistreerd. Zonder registratie kunnen geen rechtspositionele maatregelen worden genomen. Ook de bonden zelf registreren actievoerders als er voor de bonden financiële consequenties (opening stakingskas) aan de actie verbonden zijn.


* De acties worden gevoerd in eigen tijd. De actievoerders die dienst hebben nemen verlof- of compensatie-uren op. Bij het niet opnemen van verlof- of compensatie-uren wordt de bezoldiging ingehouden.


* Door de actie komt de handhaving van de rechtsorde en de hulpverlening aan het publiek niet in gevaar. Er is een bepaalde minimumpolitiesterkte aanwezig in het korps. Bij het bepalen van de sterkte dient ook capaciteit te worden gereserveerd voor de eventuele begeleiding van een actie. Het is niet wenselijk dat actievoerende collega's die opdracht krijgen. Het moet namelijk voldoende herkenbaar zijn dat een politieambtenaar actie voert. Er mag geen verwarring ontstaan, ook niet voor de burger, over wie actie voert en wie in functie de actie begeleidt. Begeleiding door actievoerders die in voorkomend geval kunnen optreden is dus niet aan de orde.


* De toegang tot en het vertrek uit het politiebureau wordt niet belemmerd. Het personeel dat dienst doet wordt op geen enkele wijze gehinderd.


* Bij de actie wordt door actievoerders geen enkel geweldsmiddel gedragen (pistool, wapenstok, transportboeien, pepperspray). Bij de actie kan in overleg gebruik worden gemaakt van ander materieel (telefoon, fax, ruimten). Het gebruikmaken van mobilofoon of portofoon is niet toegestaan. Bij de actie worden geen dienstvoertuigen gebruikt.


* Bij de actie worden de bevoegdheden van de politie niet misbruikt (bijvoorbeeld het blokkeren van wegen of acties in de vorm van verkeerscontroles). De actie brengt geen gedragingen mee die in redelijkheid bij de burger de indruk kunnen wekken dat bevoegdheden van de agent worden gebruikt voor een niet wettelijk doel (bijvoorbeeld verkeerscontrole en automobilisten staande houden ten einde pamfletten uit te delen).

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 09 09 2004 NPB