Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 9 september 2004


Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over het 10 miljard euro duurder worden van de WAO als gevolg van de privatisering.


1. Kunt u het bericht bevestigen dat de WAO als gevolg van de vrije markt met 10


miljard euro duurder kan worden?


2. Kunt u aangeven waarom u hier zelf aan meewerkt door met de verzekeraars een akkoord te sluiten waarin staat dat het UWV een extra hoge premie gaat vragen om er zo voor te zorgen dat commerciële verzekeraars de concurrentie met het publieke uitvoeringsinstituut UWV aankunnen?


3. Komt deze premieverhoging overeen met uw ideeën over privatisering en de werking van de vrije markt? Denkt u ook dat er zo daadwerkelijk concurrentie zal ontstaan?


4. Denkt u dat door een verhoging van de premies meer mensen aan het werk worden geholpen? Zo ja, op basis van welke gegevens denkt u dat?


5. Deelt u de mening dat dit geld beter besteedt kan worden aan reintegratie-instrumenten en concrete afspraken met werkgevers om mensen zo daadwerkelijk weer terug te leiden naar de arbeidsmarkt?


6. Wat is de stand van zaken rond het overleg met het MKB over een mogelijk convenant om mensen die uit de WAO komen weer aan de slag te helpen? Over welke andere alternatieven beschikt u om mensen daadwerkelijk weer aan de slag te krijgen?


7. Kunt u de complete berekeningen van de kosten van de verschillende varianten van zowel het UWV als de verzekeraars en uw analyse daarbij naar de Kamer sturen?


De Volkskrant, 9 september 2004.