Time : 3:39:42 PM
Date : Thursday, September 09, 2004
Sender Name: Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

Sportclubs hebben nog vier maand tijd voor legionellaplan

De Vlaamse sportclubs hebben vandaag exact nog vier maanden tijd om een beheersplan op te stellen om in hun sanitaire installaties legionellabesmetting te voorkomen. De legionellabacterie is een bacterie, die wanneer ze wordt ingeademd, ernstige longaandoeningen kan veroorzaken.

De Vlaamse regering vaardigde eind 2002 een decreet uit waardoor een hele reeks voor het publiek toegankelijke instellingen en locaties verplicht werden om tegen 10 januari 2004 een beheersplan inzake legionellapreventie op te stellen. Omwille van praktische redenen werd voor sommige uitbatingen, zoals sportinfrastructuur, deze termijn verlengd tot 10 januari 2005. De meeste sportclubs hebben hiervoor momenteel nog geen actie ondernomen. Enkel een aantal stadions en sportcentra, die uitgebaat worden door de gemeentelijke overheid, zijn in orde.

"Het opstellen van een beheersplan voor een sportclub is noodzakelijk, maar hoeft helemaal niet duur te zijn.", zegt Frank De Poortere van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). De VMW is in Vlaanderen veruit de belangrijkste adviesverlener inzake legionellabeheer. "Wij maken een offerte op maat op die rekening houdt met de complexiteit van de installaties. Voor kleinere clubs is dat meestal een eenvoudige en beperkte opdracht." Voor sportfederaties en groepsbestellingen kan een speciaal aanbod uitgewerkt worden. Als expert inzake water kan de VMW de sportclubs nog op andere domeinen van dienst zijn: lekpreventie en efficiënt watergebruik kunnen de sportclubs heel wat besparingen opleveren.

Sportclubs die vragen hebben kunnen steeds terecht bij Frank De Poortere op het telefoonnummer 02-238.96.34. Ook op de website van de VMW (www.vmw.be) vinden zij heel wat praktische info over het legionellabeheer.

einde persbericht

Meer informatie:
Bart De Bruyne
wd. directeur communicatie
02-238 96 08
0496-59 02 65

URL: http://www.vmw.be