GroenLinks

Goede cijfers voor Turkije

Turkije 9 september 2004

Turkije zit in de lucht. Naast populistische uitlatingen als die van Eurocommissaris Bolkestein over een dreigende 'islamisering' van Europa, zijn de afgelopen weken meerdere serieuze en positief getinte rapporten gepresenteerd over de toekomst van Turkije binnen de Europese Unie.

Voorzitter Joost Lagendijk van de Turkije-delegatie in het Europees Parlement is verheugd maar niet verrast: "Wie zich werkelijk verdiept in het Turkije van 2004 kan niet om de 'stille revolutie' heen die er de afgelopen vijf jaar heeft plaats gevonden." In december - dus tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU - moeten de Europese regeringsleiders besluiten of ze toetredingsonderhandelingen met Turkije starten.

Verreikende veranderingen
De Nederlandse Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), verbonden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, evalueerde een paar weken geleden in haar rapport de hervormingen in Turkije als erg positief: "Ze hebben verreikende veranderingen tot stand gebracht in het politieke en juridische systeem," en "de regering heeft ook belangrijke stappen gezet om de effectieve toepassing van deze hervormingen te verzekeren", aldus het rapport.

Vage begrippen
Maar de AIV legt ook de vinger op de zere plek: concrete punten waar in de toekomst problemen kunnen komen. Deze worden gepresenteerd in actiepuntenlijst die Turkije - wat de AIV betreft - snel moet verwezenlijken. Op papier doorgevoerde hervormingen moeten ook werkelijk uitvoeren. Lagendijk: "Daarmee trekt de AIV lessen uit de uitbreiding met Centraal Europese staten. Beloftes zijn niet genoeg, we moeten uitgaan van bewijzen." Wel heeft Lagendijk kritiek op de formulering van de actiepunten van de AIV. "De AIV heeft het over 'in woord en daad laten blijken' en 'in de praktijk laten zien', dat zijn veel te vage begrippen."

Geen reden voor uitstel
Lagendijk kan zich niet vinden in het idee van de AIV om het begin van de onderhandelingen nog eens twee jaar uit te stellen. "Als conclusie van een positieve beoordeling van de hervormingen in Turkije komt het idee om alles 24 maanden uit te stellen uit de lucht vallen." Ook eurocommissaris Verheugen en minister Bot hadden eerder, op vragen van Lagendijk in het Europees Parlement, te kennen gegeven vooralsnog geen reden te zien voor een uitstel van twee jaar.

Achterhaalde vraag
De 'Onafhankelijke commissie voor Turkije', een groep door de wol geverfde Europese politici onder leiding van de Finse oud-President Martti Ahtisaari, en oud-minister en oud-eurocommissaris Hans van den Broek presenteerde deze week een samenhangend pleidooi voor het begin van onderhand elingen.TurkeyinEuropeMorethanapromisestelt dat de vraag of Turkije bij Europa hoort achterhaald is: de regeringsleiders hebben in het verleden meerdere malen unaniem Turkije EU-lidmaatschap aangeboden, met als voorwaarde het vervullen van de criteria die ook voor andere toetreders golden.

Vooroordelen
Dat rapport waarschuwt ook voor een kloof tussen politiek en publiek over Turkije. Lagendijk bevestigt dit probleem: "Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten zullen zich - naar mijn inschatting - uiteindelijk uitspreken voor het begin van onderhand elingen.Maarindehuidigelidstaten,vooraldelandenmet een aanzienlijke Turkse gemeenschap, leven nog veel vooroordelen. Islamitisch fundamentalisme, de omvang van de Turkse bevolking, een oncontroleerbare immigratiegolf."

Daar is dan ook nog veel werk te doen denkt Lagendijk. "Het is van groot belang dat de voorstanders van Turkse toetreding zich inzetten voor het weerleggen van de hardnekkige vooroordelen door het debat met twijfelaars en tegenstanders in alle openheid aan te gaan. Het moge duidelijk zijn dat de opmerkingen van eurocommissaris Bolkestein over een Turkse invasie niet erg behulpzaam zijn."