Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Toespraak van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H. Hoogervorst, bij de conferentie `Shaping the EU Health Community'. Den Haag, 9 september 2004.

Wijzigingen voorbehouden. Alleen uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Aan het eind van deze "veldconferentie" die georganiseerd is voorafgaand aan de Informele Raad van ministers van Volksgezondheid wil ik u kort iets zeggen over de relatie tussen uw conferentie en de Informele Gezondheidsraad.

Het thema van uw conferentie, `Shaping the EU Health Community' is breder dan dat van de Informele Gezondheidsraad. De ministers van volksgezondheid spreken vandaag en morgen namelijk vooral over één specifiek onderdeel, "Health Care in an Ageing Society". Toch is het voor de Informele Gezondheidsraad van groot belang kennis te nemen van alles wat u de afgelopen dagen heeft besproken.

Om te beginnen moet ik zeggen dat ik het feit dat deze conferentie gehouden wordt op zichzelf al erg toejuich. Het laat zien dat nadenken over de toekomst van de gezondheidszorg een zaak is van álle betrokken partijen in de gezondheidszorg.
En daarbij zijn het vooral de patiënten en patiëntenorganisaties die naar mijn mening meer van zich moeten laten horen. Dus ik ben blij met de rol die mevrouw Van Bennekom hier speelt. Ik ben er van overtuigd dat een grotere invloed van patiënten en patiëntenorganisaties één van de belangrijkste aspecten van de gezondheidszorg van de toekomst is.

Vorm geven aan de European Health Community is niet iets wat de ministers van volksgezondheid in hun eentje doen. Het is iets dat de burgers van de landen vooral zélf moeten doen.
Wat dat betreft is deze conferentie een mooi voorbeeld van de veranderende houding ten opzichte van gezondheid. Net als in de rest van zijn dagelijks leven ontwikkelt de burger zich ook op het gebied van gezondheid tot een kritische consument. Zoals mensen zelf via Internet bepalen welke computer de beste is en waar je die het goedkoopst kan kopen, zo kijken ze ook kritischer en bewuster naar de gezondheidszorg. Kritische patiënten en, namens hen, kritische patiëntenorganisaties, houden zich steeds intensiever Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

bezig met de kwaliteit van de medische zorg. Daar kan die zorg alleen maar beter van worden.

Zoals ik zei: straks praten de ministers van volksgezondheid over het thema "Health Care in an Ageing Society".
Het Nederlands voorzitterschap heeft voor dit thema gekozen, omdat ik er van overtuigd ben dat het onderwerp vergrijzing de belangrijkste uitdaging is waar alle Europese landen de komende tijd voor staan. Een onderwerp met grote invloed op alle terreinen van de samenleving en zeker voor de gezondheidszorg.

Het is niet moeilijk die stelling met cijfers te onderbouwen. Op dit moment is twintig procent van de Europeanen boven de zestig, maar de voorspelling is dat dat in 2050 35% zal zijn.

Op zichzelf is het natuurlijk prachtig dat de bevolking gemiddeld ouder wordt. De afgelopen veertig jaar is de levensverwachting in onze omgeving met bijna negen jaar toegenomen en dat is een teken van ongekende welvaartsgroei.

Maar zo'n groot percentage ouderen, dat betekent ook een verandering in de samenleving en het stelt de regeringen van de landen wel voor een aantal vragen.
Als ik mij beperk tot het terrein van de minister van volksgezondheid, dan moet ik zeggen dat dat geen makkelijke vragen zijn.

Het lastige is namelijk, dat een groot deel van deze ouderen niet gezond oud wordt. Ouderen gaan vaker naar de dokter, gebruiken meer medicijnen, komen vaker in het ziekenhuis terecht. Het lastige is dus, dat de verhouding tussen de relatief gezonde, productieve jongeren en de relatief ongezonde, niet meer werkende ouderen behoorlijk aan het veranderen is. Dat legt een enorme druk op onze systemen van gezondheidszorg.

Daarom denk ik dat we staan voor de volgende stap in onze gezondheidszorg, namelijk zorgen dat mensen niet alleen ouder worden, maar vooral ook gezond ouder.

In de eerste plaats natuurlijk omdat dat voor de ouderen zelf het prettigst is. Maar ook omdat het een belangrijke voorwaarde is om het systeem ook voor Toespraak nieuwe generaties betaalbaar te houden.


---

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

Want de kosten van de gezondheidszorg zullen geweldig stijgen als zo'n groot deel van de bevolking zoveel zorg nodig heeft. Bovendien: waar halen we alle mensen vandaag om die zorg te leveren? En dan kom ik terug op wat ik daarnet al zei: de oplossing ligt voor een groot deel bij de mensen zelf.

Nu staat in onze systemen de arts centraal. In de moderne visie staat volgens mij de mens zelf centraal. Hij moet zich meer dan nu zelf verantwoordelijk voelen voor zijn gezondheid en leefstijl.

Ten eerste omdat het nemen van die verantwoordelijkheid de enige manier is om langer gezond te leven. Want wie niet rookt, matig is met alcohol, veel beweegt en gezond eet loopt veel meer kans om een gezonde en actieve oudere te worden.

Ten tweede omdat de patiënt als "kritische consument" een belangrijke rol kan spelen in een meer marktgerichte en efficiëntere gezondheidszorg. Samen met de zorgaanbieders, de verzekeraars en de overheid geeft hij vorm aan de gezondheidszorg van de toekomst.

De afgelopen drie dagen heeft u hier gesproken over een breed scala aan onderwerpen betreffende de toekomst van de gezondheidszorg in Europa ­ veel meer dan ik nu even kan opnoemen. Uiteraard ben ik benieuwd naar de uitkomsten van uw discussie. Later vandaag zal mevrouw Van Bennekom deze resultaten presenteren bij de Informele Gezondheidsraad. Daarmee levert u een waardevolle bijdrage aan de politieke gedachtevorming over de toekomstige zorgagenda voor Europa. Daarvoor ben ik u allen zeer erkentelijk.

De komende anderhalve dag spreken de ministers van gezondheidszorg over de ideeën en plannen van de verschillende regeringen op het gebied van de vergrijzing.
Het is ten slotte de taak van regeringen om te zorgen dat volgende generaties een goed stelsel van gezondheidszorg erven dat ook nog betaalbaar is.
Maar ook in dat debat gaat het wel degelijk tegelijkertijd om kwaliteitsverbetering, een andere verdeling van verantwoordelijkheden en een duidelijker bepaling van de rol die de patiënt, de arts, de verpleegkundige Toespraak en de overheid spelen.


---

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 4 -

Wij hopen dat u ook dat debat zult volgen en vooral: dat u zich de komende jaren zelf in het debat blijft mengen. Zowel u, het veld, als wij, de politiek, kunnen bij goede samenwerking veel baat hebben. Ik hoop dan ook van harte dat uw conferentie snel een vervolg zal krijgen.

Toespraak
---


---- --