Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Departementale ondernemings raad ocw

Groepsondernemingsraad Bestuursdepartement OCW

De ondernemingsraden hebben kennisgenomen van de resultaten van de onderzoeken naar beloningswijzen van topambtenaren binnen OCW in het recente verleden.

De conclusies in de rapportages betekenen voor de medezeggenschap dat een adequate interne contrĂ´le op en een noodzakelijke transparantie bij het toewijzen van extra beloningen aan medewerkers hoogst noodzakelijk is. Daarmee zijn de ondernemingsraden ook in staat deze beloningen op rechtvaardigheid en billijkheid te toetsen. Zij hebben hiertoe tot op heden onvoldoende mogelijkheid gehad en achten dit niet acceptabel.

De ondernemingsraden vertrouwen er op dat de huidige departementsleiding de reeds ingezette verbeteringen op dit gebied - mede in het licht van de resultaten van de onderzoeken - nog voortvarender dan tot op heden ter hand neemt en de betrokkenen op hun handelwijze aanspreekt. De komende periode zal de medezeggenschap dit zeer kritisch blijven volgen.

Tegelijkertijd constateren de ondernemingsraden dat de onderzoeken niet hebben aangetoond dat er sprake is geweest van graaien en frauduleuze handelingen, zoals vermeld in het anonieme schotschrift van een aantal verontruste ambtenaren. De commotie daar omheen heeft het imago van OCW onnodig geschonden, bij het personeel veel onrust veroorzaakt en de gemeenschap veel geld gekost.

De ondernemingsraden spreken hun vertouwen uit in de huidige departementsleiding die ernst maakt met het scheppen van een plezierig en veilig werkklimaat binnen OCW als belangrijkste voorwaarde voor een goed functionerend departement.

Voorzitter DOR , GOR van het Ministerie van OCW , Frans van der Helm Gerard Ravestein

09 sep 04 16:15