Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

09-09-2004

Sociaal plan weggesleept voor poort Oost-Groningse hel

Een sociaal plan dat is weggesleept voor de poorten van de Oost-Groningse hel. Zo kan de procedure worden omschreven die donderdagmiddag werd gevolgd tussen CNV Metaal en elektro en de directie van Philips Stadskanaal. Voor de 250 medewerkers die in de loop van volgend jaar hun baan zullen verliezen gloort er nu tenminste enige hoop op ander werk in een omgeving waar de banen bepaald niet voor het oprapen liggen.

Onderhandelaar Piet Fortuin van CNV Metaal en elektro is tevreden over het behaalde resultaat, al moest hij daarvoor tot het uiterste gaan. Was er geen akkoord bereikt tussen directie en bonden dan waren de werknemers in staking gegaan.

Het bereikte akkoord behelst behoud van salaris en toelagen gedurende drie jaar voor alle medewerkers. In die periode krijgen zij de kans om zich om te scholen naar ander werk. Fortuin: Dat is echt noodzakelijk omdat er met de specialistische kennis van deze Philips-mensen in deze regio verder weinig mogelijk is. Daarom is het ook van belang dat de bij- en omscholing kan geschieden voor elke medewerker, van lboer tot medewerkers met wetenschappelijk onderwijs als basis. Wat mij betreft een sociaal plan dat stand houdt, nu en in de toekomst. Dat vind ook mijn achterban.
De Philips-vestiging in Stadskanaal zal in de loop van 2005 steeds verder op slot gaan. Zodra specifiek werk is afgerond worden afdelingen opgedoekt. Op 1 januari 2006 moet de fabriek zijn ontmanteld. Na ruim 40 jaar gaat Philips in Stadskanaal - waar ooit beeldbuizen met duizenden van de band liepen - op zwart.

Houten, 9 september 2004

Nadere inlichtingen:

Piet Fortuin
0512 - 58 34 70
Wouter de Jong (persvoorlichting)
030 - 6 348 243