Gemeente Amsterdam

Dagelijks Bestuur Oud Zuid scherpt plannen voor huisvesting aan. 9 september 2004 - Djoe Lan Tan
Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud zuid heeft de monitor Volkshuisvestingsbeleid 2003 vastgesteld. De monitor geeft jaarlijks inzicht in de wijze waarop de doelstellingen uit de Nota Wonen (2002) worden gerealiseerd. Uit de monitor blijkt dat het aantal goedkope huurwoningen sneller afneemt dan voorzien. Oud Zuid neemt hierom een aantal maatregelen voor de toekomst.

Aandeel goedkope huurwoningen daalt

Het aandeel van goedkope huurwoningen binnen het totaal aantal woningen in Oud Zuid is gedaald. In 2002 is dit aandeel nog 64%; in 2003 bedraagt het 59%. Deze daling gaat sneller dan verwacht. Dit komt vooral door het landelijk huurbeleid. Het aantal goedkope huurwoningen in het stadsdeel blijft echter groter dan het aantal mensen dat er, gezien hun inkomen, recht op heeft. De groep mensen met een laag inkomen in Oud Zuid is tussen 1995 en 2003 afgenomen van 41% naar 28%. Toch neemt Oud Zuid nu al maatregelen om ervoor te zorgen dat voor de lage inkomens ook in de toekomst voldoende goedkope woningen zijn.

De doelstelling uit het programma-akkoord om dertig procent sociale huur te realiseren bij nieuwbouwprojecten wordt hiermee gehaald.

Aantal koopwoningen neemt matig toe

Het aandeel koopwoningen in het stadsdeel neemt matig to toe. De doelstelling (25% van het totaal aantal woningen moet koopwoning zijn) wordt op dit punt nog niet gehaald. Dit komt onder andere door de trage verkoop van de sociale huurwoningen. Volgens het convenant `Verkoop sociale huurwoningen' mogen er in Oud Zuid tot 2007 1094 corporatiewoningen worden verkocht. Het tempo waarin de sociale huurwoningen nu worden verkocht is echter traag (75 woningen in de jaren 2000 t/m 2003).

Meer woningen voor speciale doelgroepen

Het stadsdeel heeft diverse huisvestingsprojecten voor speciale doelgroepen in uitvoering of voorbereiding. Hierdoor neemt het aantal woningen voor speciale doelgroepen tussen 2004 - 2007 met veertig procent toe. Het aantal specifieke woningen voor ouderen en mindervaliden stijgt van 337 in 2003 tot 591 woningen in 2007.

Hoger cijfer voor nieuwe woning

Bewoners die recentelijk te maken hebben gehad met maatregelen op het gebied van huisvesting (sloop/nieuwbouw, renovatie, splitsing en dergelijke) zijn blij met de verandering. Ze geven in een overgrote meerderheid een aanzienlijk hoger rapportcijfer voor hun `nieuwe' woning dan voor hun oude woning. Dit zijn zowel nieuwe als gebleven en vertrokken bewoners. Hetzelfde geldt ook, zij het in iets mindere mate, voor de woonomgeving. Vooral in termen van oppervlakte van de nieuwe woning gaan de bewoners er sterk op vooruit.

© Gemeente Amsterdam