Gemeente Woerden

Reinigingsdienst bespaart op ophalen klein chemisch afval en grof vuil

De gemeente wil de reinigingsbijdrage per huishouden op een redelijk niveau houden. Daarom moet de reinigingsdienst kostenefficiënt werken. De kosten van de chemokar en het ophalen van grof vuil zijn hoog. Wanneer inwoners van Woerden dit afval zelf wegbrengen verwacht de reinigingsdienst een fors bedrag te bezuinigen. De gemeente zal daarom de chemokar opheffen en een financiële bijdrage vragen voor het ophalen van grofvuil. Beide maatregelen zullen per 1 januari 2005 ingaan.

Klein chemisch afval
Ook nu al zijn er weinig mensen die gebruik maken van de chemokar. Deze kar staat maar al te vaak tevergeefs op een standplaats. De meeste mensen brengen dit zelf, op een tijdstip dat het hen uitkomt, naar het afvalbrengstation. Onderzoek toont aan dat nu al 96% van het chemisch afval door de mensen zelf naar het afvalbrengstation wordt gebracht. Slechts 4% wordt ingezameld via de chemokar. Met de afschaffing van de chemokar bespaart de reinigingsdienst 15.000, - per jaar.

Grof afval
Wat het grof afval betreft ligt dit anders. Het gemak dient de mens. Mensen laten grof afval eerder te vaak dan te weinig ophalen. Maar al te vaak wordt de reinigingsdienst gebeld voor geringe hoeveelheden grof afval. Door een bedrag van 30, - voor het voorrijden te vragen, wil de gemeente mensen stimuleren zelf hun grof afval weg te brengen. Zo vanzelfsprekend is het gratis voorrijden ten slotte niet meer. Tenslotte kost het voorrijden van de loodgieter ook geld en zijn mensen daarom geneigd kleine klusjes op te sparen of deze zelf te doen. Zo moet dat voor grof afval ook gaan werken: zelf wegbrengen of opsparen tot een redelijke hoeveelheid. Er is ook een milieuaspect: grof afval dat opgehaald wordt is moeilijk te scheiden. De wagen vermaalt al het aangeboden grof afval. Wanneer men het grof afval zelf aanbiedt wordt dit op het afvalbrengstation gescheiden verwerkt. Kortom zelf grof afval wegbrengen is dadelijk goedkoper, zowel voor de inwoners als voor de reinigingsdienst, en milieuvriendelijker. Er wordt nog gekeken of minder draagkrachtige mensen een korting op het haalbedrag krijgen. Dit zal echter alleen mogelijk zijn wanneer blijkt, dat zij niet in de gelegenheid zijn hun grof afval zelf weg te (laten) brengen.